Anasayfa

 Cennet Papağanları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Papağandan sonra, cennet papağanı en popüler evcil kuş türüdür. Bu inanılmaz güzel ve zeki küçük kuş, 100 yılı aşkın süredir Afrika papağanı ailesinin çok sevilen bir üyesidir. Onları tanıyanlar için bu durum hiç de şaşırtıcı değil. Onları beslemeye başladığınızda, muhabbet kuşlarının bu kadar çok sevilmesinin son derece normal olduğunu fark edeceksiniz. Doğru beslenirlerse, eğlenceli ve sevecen ev arkadaşları olurlar.

Ancak cennet papağanının evde beslenmesi konusunda muhtemelen farklı görüşlerle karşılaşacaksınız. Bunlardan bazıları zaten biliniyor, ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Cennet papağanlarının özellikleri ve bakımı

Cennet papağanları hakkında bilmeniz gereken ilk özellik, seslerinin diğer kuşlarınkinden farklı olmasıdır. Özellikle, seslerinin perdesi papağanlara kıyasla daha yüksektir. Cennet papağanları sessiz ve alçak sesli bir papağan türü değildir. Sabah erkenden uyanırlar, beslenirler ve sonra tiz bir sesle günaydın diye şarkı söylemeye başlarlar. Cennet papağanı beslemek isteyen kişiler kuşun ötüşünü sevmeli ve sabahları duymaya hazır olmalıdır.

Cennet papağanı kuşları hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey de çok fazla ilgi bekledikleridir. Sevgi gördüklerinde tüyleri daha da güzelleşir, şarkıları artar ve etraflarına neşe yayılır. Sevgi eksikliği psikolojik depresyona neden olabilir. Önemsenmeyen kuşlar hızla strese girer ve ön taraftaki tüylerini kaybeder. Sevdiği biri odaya girdiğinde "merhaba" diye öten bir sevgi kuşu hemen sevildiğini hisseder ve aynı sevgiyi gösterir. Evde az vakit geçiren ya da gün içinde ilgi gösteremeyen kişiler cennet papağanı beslememelidir.

Cennet papağanları papağan maması ve veterinerinizin önerdiği ek gıdalarla beslenmelidir. Bu türün tüy yapısı çok hassas olduğundan, veteriner tavsiyesi olmadan ek gıda verilmemeli ve verilen listeyi aşmamalıdır. Deri alerjik reaksiyonlara yatkındır; kaşıntı, tüy kaybı ve deride lekeler görülebilir.

Cennet papağanı özellikleri ve bakımı hakkında bilmeniz gereken en temel bilgi oldukça hareketli bir yapıya sahip olduklarıdır. Kafeslerinde yemek yerken, su kabındaki suyla oynarken, gagalarıyla alıp atarak suyla oynarken... Kısacası kafeslerini çocuklar gibi dağıtabilirler. Bunun nedeni enerjik ve hareketli bir yapıya sahip olmalarıdır. Ancak korkmayın, çünkü temizlik düzeni bir kez kurulduğunda her şey kolaylaşır ve cennet papağanı enerjisini, evinize neşe getirmek için kullanır.

Cennet papağanı kafesinin bakımı

Temel kafes bakımı, mama ve su kapları günlük olarak çıkarılmalı, temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Gerekirse, kafes haftada bir elma sirkesi ile temizlenebilir. Ilık sabunlu su veya kafes temizleme dezenfektanı da tercih edebilirsiniz. Kuş bakımı için, dışkıyı kontrol etmek amacıyla kafesin altına düz kağıt yerleştirilebilir. Bu sayede cennet papağanı kuşlarında ishal ve kabızlık gibi birçok hastalık kolayca teşhis edilebilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X