Anasayfa

 Çocukların Hayvanlarla Kurduğu İlişkinin Faydaları Saymakla Bitmiyor

Dünya üzerinde çocuklar ve hayvanlardan masum başka ne var ki?  Hal böyle olunca birbirleri arasındaki bağda bir o kadar masum ve kuvvetli oluyor. Çoğumuzun mutlaka hayvanlarla ilgili unutamadığı birkaç anısı vardır. Bazılarımız aldığımız sütle onları beslemeye çalışmış, bazılarımızda annemize sokakta bulduğumuz yavru kediyi sahiplenmek için yalvarmışızdır. Yapılan araştırmalar evcil bir hayvanla büyüyen çocuğun akranlarına göre sosyal ilişkilere daha çabuk adapte olduğunu ileri sürüyor.

Çocuklar evcil hayvanlarla oyun oynarken, onları sevip okşarken, birlikte yaramazlıklar yaparken oksitosin hormonu salgılıyorlar. Bu hormon çocukların kendilerini daha sakin daha güvende hissetmelerine sebep oluyor. Çocuklarda tıpkı yetişkin insanlar gibi üzüldüklerinde ve öfkelendiklerinde destek almaya ihtiyaç duyar. Evcil hayvanlar bu noktada çocuğa sıkı bir dost görevi görüyor ve birlikte duygusal bağ geliştiriyorlar. Evimizin neşesi sevimli patiler çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu bu bağlılığı karşılıksız veriyorlar. Öyle ki çocukla arasında duygusal bağ gelişen evcil hayvan aynı zamanda ona karşı koruyuculuk görevini de üstleniyor. Tehlikede olduğunu sezdiği durumlarda sıkı dostuna güçlü bir kalkan oluyorlar. Yapılan araştırmalara göre evcil hayvanlar çocuğun bilişsel gelişiminde de önemli bir rol oynuyor.  Evde ki evcil hayvanın bebekleri daha erken konuşmaya teşvik ettiği, sosyal ilişkiler kurmayı erken öğrenmesine olanak sağladığı belirtiliyor.

 Kedi ve köpeklerin ne kadar meraklı hayvanlar olduğunu biliyoruz. Aynı durum çocuklar içinde geçerli. İki meraklı bir araya gelince birlikte deneyimler kazanıp, yeni şeyler öğreniyorlar. Hayvanlardaki koşulsuz bağlanma ve sevme durumu çocuğun psikolojik gelişimi açısından oldukça fayda sağlıyor. Evdeki sevimli arkadaşıyla sağlıklı bir iletişim kuran çocuk ileri ki yıllarda daha girişken ve daha duyarlı bir birey haline geliyor. Aynı zamanda bu çocuklar, takım çalışmalarına daha yatkın oluyor, sorumluluk bilincine daha erken yaşlarda sahip oluyor ve daha iyi empati kuruyorlar.

Sevgili dostuyla derin bağlar kuran çocuk şefkat, güven, sadakat, koşulsuz sevgi gibi duyguları çok daha fazla geliştiriyor. Bütün bunların dışında evcil hayvanıyla oyunlar oynayan ve birlikte sıkça vakit geçiren çocuk sürekli olarak hareket halinde bulunduğu için fiziksel gelişimi de olumlu yönde etkileniyor. Çocuklar ve hayvanlar dünya üzerinde çıkar, menfaat gibi hisleri taşımayan, birbirine uyumlu en güzel ikili.  Kocaman meraklı gözleriyle dünyayı birlikte keşfeden bu sevimli ikilinin neşeli halleri ebeveynleri olarak eminiz sizin de içinizi ısıtacak.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X