En sevimli kedi türleri adlı bu yazımızda birbirinden güzel ve farklı özelliklerdeki aklınıza gelebilecek tüm kedi türlerine değindik. Kedi bakımı konusunda kedinizin su, kum, mama, kum küreği ve yıllık aşıları gibi ihtiyaçlarının karşılanmasıyla rahatlıkla, hiçbir sorun yaşamadan evcil hayvanınızın bakımını yapabilirsiniz.
Sizler için derlediğimiz kedi türlerinden zeki, uysal kedilerden yaramaz, tatlı kedi türlerine ayrıca çok tüylü ya da tüysüz kedi türlerine değindik.
Sfenks Kedisi
Sfenks kedisi görüntü olarak sevimsiz bir yapıda gibi görünse de aslında sahibine bağlı bir kedi türüdür. Uysal yapısıyla, sevimli hareketleriyle size pozitif enerji verip, mutlu olmanızı sağlar. Sfenks kedisinin kökenine baktığımızda Kanada ülkesini görmekteyiz. Kanada’nın Toronto ilinde sfenks kedilerine rastlamak mümkündür.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Yok
Yaşam Tarzı: Uysal
Bengal Kedisi
ABD merkezli kedi türlerinden olan Bengal kedisi tam anlamıyla oyuncu kedi cinslerindendir. Devamlı hareketli atlayıp tırmanmaktan zevk duyan bengal kedileri aynı zamanda çok uysal ve sahibine bağlı kedilerdendir.
Leoparı andıran renkli desenleri bulunan bengal kedileri bakımı zor olması sebebiyle sahiplenilmeden önce araştırma yapılması gereken cinslerdendir. Farklı renklerde desenleri bulunan bu kedi cinsinde en çok görülen renk; kahverengi ve siyah beneklerdir. İlk defa kedi sahiplenecekseniz bengal kedisini tercih etmemelisiniz.
Bilimsel Adı: Prionailurus bengalensis
Tüy Dökümü: Çok Nadir
Yaşam Tarzı: Oyuncu ve Uysal
Fars, İran Kedisi
Fars kedisi adındaki ve iran kedisi olarak tanımlanan bu kedi türü bakımı zor olan kedi cinslerindendir. Fars kedilerinin tüyleri uzun olması onların bakımını düzenli bir şekilde yapılmasını gerektirmektedir. Düzenli olarak her gün tarama ihtiyacı duyan fars kedilerinin tüylerinin bakımı yapılmazsa açılması zor olan topaklanmalar oluşabilmektedir. Sadece tüylerini değil aynı zamanda düzenli olarak göz temizliğinin de yapılması gerekmektedir. Gözlerinin temizlenmesinin sebebi sürekli olarak gözlerinin akmasından kaynaklıdır. Birçok faktörde bakımı zor olarak görülse de dünyada birçok kişinin fars kedisini sahiplenmesi popülerliğini korumaktadır. İran kedisinin diğer bir özelliği ise zeki olmaları ve çabuk kavramalarıdır. Mama seçiminde de diğer kedilerden farklı olarak uzun tüylü kediler için üretilen özel mamalarla beslenmeleri gerekmektedir.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Yok
Yaşam Tarzı: Uysal
Siyam Kedisi
Siyam kedileri Tayland ülkesinde ‘’Siyam’’ da kutsal tapınakların olduğu bölgede ortaya çıkan ve beslenip dünyaya yayılmayı başarmış kedi türlerindendir. Siyam kedileri uysal yapılarının yanı sıra sahiplerine bağlılıkları ile de bilinen bir kedi türüdür. Siyam kedileri diğer kedi türlerine göre daha açık renkli bir tüy yapısına sahiptir. İnsanlarla iletişim yeteneği oldukça iyi olan Siyam kedileri aynı zamanda güçlü ve çevik bir kedidir. Çok cana yakın olmasının yanı sıra enerjik ve oyuncu özelliklerini barındıran bir kedidir. Kısa sürede insanlarla dostluk kurmalarıyla bilinen siyam kedileri insanlarla oynarken tırnaklarını içeri çeker ve zarar vermekten kaçınır. Yaşadıkları ülkelere ve iklim şartlarına göre tüy yapılarında farklılık bulunmaktadır. Özellikle yavru olduğu dönemde eğitimini daha kolay olan Siyam kedileri tasma takılarak bile gezdirilebilen cinslerdendir. Sahiplerinin yanında koruma gibi dolaşmasıyla bilinen siyam kedileri aile ortamında sağlam bağ kurmalarıyla da bilinmektedir. Siyam kedilerinin bir diğer özelliği kendisi sevilmek ya da oynamak isterse ancak o zaman sevebilirsiniz. Ayrıca siyam kedileri çok fazla yemek yemeyi sevmezler.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Nadir
Yaşam Tarzı: Uysal
Scottish Fold Kedisi
Ülkemizde oldukça popüler olan kedi türlerinden olan Scottish Fold, kedi severler tarafından beğenilen kedi türlerindendir. Sahibinin kucağında uyumayı seven bu kedi türü İskoçya kökenlidir. Melodik miyavlaması, kulağa hoş gelen miyavlamalarıyla insanlar tarafından sevilen ve beslenen kedi türleri arasındadır. Sıcakkanlı ve sakin yapılarıyla bilinen Scottish Fold cinsi kediler aynı zamanda zeki kediler arasındadır. Bulunduğu ortama çabuk uyum sağlamalarının yanı sıra alıştığı ortama bağlılıkları ile bilinmektedir. Scottish Fold kedisi beslemeyi düşünüyorsanız mutlaka bir top almalısınız. Sebebi rastgele atılan topu sahibine getirmeyi severler. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan Scottish Foldların göz renkleri kehribar renklidir. Tüy bakımları olarak kısa tüylü Scottish Foldların uzun tüylü olan türlerine göre bakımı daha kolaydır. Haftada 2 kez yapacağınız tüylerini tarama yoluyla tüy dökümünü azaltabilir aynı zamanda sağlıklı tüylerin olmasını sağlayabilirsiniz.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Orta Derece
Yaşam Tarzı: Sakin, Uysal
Chinchilla Kedisi
Ülkemizde chinchilla olarak tanınan bu kedi türü Avrupa, Amerika bölgesinde ‘’Gümüş İran Kedisi’’ olarak bilinmektedir. Oldukça zeki, sakin olmalarıyla tanınan Chinchilla kedileri sevecen ve arkadaş canlısı olmalarının yanı sıra sahiplerine bağlılığı ile de bilinmektedir. Bu kedi türünde tüyleri düzenli tarama yapılsa bile tüy dökme mevsiminde evin birçok mekânında tüylerin uçuşacağını bilmelisiniz. Sık ve uzun tüylerinin rengi ise sıklıkla saf beyaz ve krem renklidirler. Güçlü kedilerden olması sebebiyle sağlık problemi pek görülmez. Çinçilla kedilerinin ömrü ortalama 14 ile 16 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Fazla
Yaşam Tarzı: Oyuncu, Enerjik
Van Kedisi
Ülkemizdeki kedi türleri arasında en çok bilinen türlerden olan Van kedisi insanlara yakınlığı ve sıcakkanlılığı ile bilinmektedirler. İyi bir yüzücü olmasının yanı sıra çift renk gözleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Mavi ve kehribar gözleriyle ünlenen Van Kedisi beyaz kürklü olması sebebiyle de Ankara kedisiyle benzerlik taşımaktadır. Van kedileri diğer kedilere nazaran sudan büyük keyif alırlar. Van kedisinin bir diğer özelliği ortam değişikliklerine kolayca uyum sağlamalarıdır. Van halkının ‘’Pişik’’ diye isimlendirdiği Van kedisi yöre halkı tarafından cana yakın tavırları sebebiyle oldukça sevilmektedir. Kış aylarında uzayan tüylerini yaz aylarında döker. Van kedilerinin nesli tükenme tehlikesi bulunmaktadır. Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Van kedilerinin yetiştiriciliğini yaparak koruma altına alınmasını sağlamıştır.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Orta
Yaşam Tarzı: Meraklı, Sıcakkanlı
Munchkin Kedisi
Yetenek ve güzellik yarışmalarında sıkça rastlanan munchkin kedileri sakin ve uysal yapılarıyla bilinmektedir. 3-7 kg arasında değişen ağırlıklara sahip olan bu kedi türü kucakta durmaktan keyif alırlar. Haftada bir tüylerinin taranmasının yeterli olduğu Munchkin kedileri kısa bacakları sebebiyle diğer kedilerden farklı bir yapısı bulunmaktadır.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Orta Derece
Yaşam Tarzı: Oyuncu ve Sakin
Yaşam Süresi: Ortalama 15 Yıl
Ankara Kedisi
Dünyada ‘’Angora Cat’’ olarak tanınan Ankara kedileri iran kedisiyle de karıştırılsa da anavatanı Türkiye olan kedilerdendir. Sahiplerine karşı oldukça sevecen hareketleriyle bilinen Ankara kedileri oyuncu yapılarıyla da bilinmektedir. Ankara kedilerinin en büyük sorunu sağırlıktır. Tüy dökümü mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Ankara kedileri ilkbaharda tüylerini döker ve yaza doğru kısa tüyler çıkarır. Yapılan araştırmalara göre uzun tüylü kedilerin atası olarak bilinen Ankara kedisi aynı zamanda İran kedisinin de atasıdır. Güçlü yapıları sayesinde pek hastalığa yakalanmazlar. İki farklı göz rengine sahip bu türdeki kedilerde sağırlık sorunu sıkça görülmektedir. Ankara kedilerinin bir diğer özelliği tüy bakımına ihtiyaç duymamalarıdır ayrıca 2 yaşına geldiğinde tüy uzaması durmaktadır. Ankara kedisi çocuklarla iyi geçinebilen kedi türlerindendir.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Tüy Dökümü: Orta
Yaşam Tarzı: Hareketli, Oyuncu
Yaşam Süresi: 12-18
Amerikan Bobtail Kedisi
Amerikan bobtail kedileri sahiplerine düşkünlüğüyle öne çıkmaktadır. Oyun oynamayı çok seven bu kedi cinsi ayrıca eğitim verildikten sonra tasma ile gezdirilebilmeleriyle bilinmektedir. Yuvarlak kuyruklu olan Amerikan bobtail kedileri 1900’lü yıllarda Amerika’nın Arizona şehrinde keşfedilmiş ve şehirde ‘’Yodi’’ olarak isimlendirilmiştir. Zeki olmalarının yanı sıra yakalama oyunları, ödül oyunları gibi birçok aktiviteye bayılırlar. Konuşkan olmamaları ile bilinirler. Sakin yapıları ile de bilinmektedirler. Sakin ve uyumlu bir karaktere sahip olmaları sebebiyle seyahatlere de rahatlıkla uyum sağlamaktadırlar. Enerjik yapıları sebebiyle saatlerce yorulmadan sahibiyle vakit geçirebilirler. Diğer kedi türlerine nazaran bakım ihtiyacı olarak daha az bakıma ihtiyaç duymaktadır. Haftada birkaç kez düzenli olarak tüylerini tarama yapmanız yeterli olacaktır. Kuyruklarının uzunluğu 3-10 cm arasındadır. Amerikan Bombtail kedilerinin bir diğer özelliği yavaş büyümeleri ve yavaş gelişmeleridir öyle ki büyük bir kedi hâline ulaşmaları 3 seneyi bulmaktadır.
Bilimsel Adı: Felis Catus Tail
Yaşam Tarzı: Sevecen ve sakin
Tüy Dökümü: Yüksek seviyede
Yaşam Süresi: Oldukça Yüksek Oranda
Sibirya Kedisi
Yapılan araştırmalara göre tarihsel olarak binlerce yıl öncesine dayanan Sibirya kedisi sosyal ve sıcakkanlı yapılarıyla bilinmektedir. Zeki yapılarıyla her türlü eylemi kavramasının yanı sıra iyi bir oyun arkadaşıdırlar. Akrobatik hareketler konusunda da oldukça yeteneklidirler. Uzun, kabarık tüylü diğer kedilere nazaran Sibirya kedilerinin bakımları oldukça kolaydır ve haftada bir kez yapacağınız fırçalama yeterli gelecektir. Tüy dökümleri ise ilkbahar ve sonbaharda artmaktadır.
Bilimsel Adı: Felis Catus
Yaşam Tarzı: Sosyal ve sıcakkanlı
Tüy Dökümü: Yüksek seviyede
Yaşam Süresi: 11-15