Seyahatlere çıkmayı seven ve çok sık çıkmak zorunda olan biri iseniz, pet pasaportu yani evcil dostunuz için seyahat pasaportu tıpkı sizin gibi onun da ilk önce halletmeniz gereken ihtiyaçlarından birisi haline geliyor. Fakat yakın zamanda yapılan bir kanuni değişikle beraber artık pasaport ve çipli kimliklendirme işlemi nedeniyle gezi sebebi gözetmeksizin tüm evcil hayvan sahiplerini ilgilendiren bir konu haline gelmektedir.
1 Ocak 2021 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin arasında yapmış olduğu çalışmalar neticesinde pasaport ve mikroçip takma işlemleri evcil hayvan sahipleri için uluslararası manada geçerliliği olan bir prosedür haline gelmiştir. Ülkemizde yasal prosedür haline geline kimliklendirme sürecinde pasaport ve mikroçip bir araya gelerek dostlarımızın tıpkı insanlar gibi tüm kişisel bilgileri ve sahiplik bilgileri bir araya gelerek uluslararası tanınabilirlik de sağlaması sayesinde seyahat esnasındaki evrak gerekliliklerini de daha basit hale getiriyor.
Pet Pasaportunda Bulunan Bilgiler
- Evcil hayvanın ismi
- Evcil hayvanın doğum tarihi,
- Mikroçip numarası,
- Yapılmış olan aşıları, kontrolleri
- Sahibi hakkında kişisel ve iletişim bilgileri
Yurtiçi uçuşlarda dahil olmak üzere artık seyahat konusunda pet pasaportlarının hazır olması isteniyor. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle köpek sahipleri, 1 Ocak 2023 yılından itibaren ise kedi sahipleri evcil hayvanlarını kimliklendirmekle yükümlü haline gelmiştir. Aksi taktirde idari yaptırım cezası uygulanabileceği de bildirilmiştir.
Evcil Pet Pasaportu Nasıl Alınır?
Dostlarımıza takılan çip ve çıkartılan pasaport sayesinde kedi ya da köpeğinizin kaybolması sonrası, yapılan kontrollerde size ulaşılmasına yardımcı olur. Bunun dışında aslında vicdanen herkesi yaralayan bir durum olan sokağa terk etmek gibi düşüncesiz davranışların önüne geçme konusunda atılan adımlardan birisidir. Hayvanların sahipliğinin doğrulanması ve ulaşılması konusunda oldukça mantıklı bir harekettir. Tüm bunların dışında evcil pet pasaportu çıkartmak oldukça basit ve hızlı yapılan bir işlemdir.
- Öncelikle pasaport çıkartılacak hayvana mikroçip takılması zorunludur.
- Temel ve zorunlu aşılarının yapılmış olması gerekmektedir.
- Yurtdışı seyahati amaçlı bir pasaport çıkartma gereksinimi duyuyorsanız, veterinerinizden gerekli yurtdışı çıkış formuna sahip olmanız gerekmektedir.
- Bazı AB ülkeleri ekstra olarak güncel iç-dış parazit uygulamalarının yapılmış olmasını isteyebilmektedir.
- AB ülkelerine giriş yapmak istiyorsanız 3 ay önceden olmak koşuluyla kuduz titrasyon testi
Bazı yasal prosedürler için ülkeden ülkeye farklılık görülmekte olup, çıkış yapmak istediğiniz ülkenin sorduğu belgeleri seyahat acentanızdan, konsolosluklardan ayrıntılı olarak inceleyerek ve ya bilgi alarak herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için dikkatli olmalısınız.