Anasayfa

 Evde Beslenilebilecek Hayvanlar Hangileri?

Evde hayvan beslemek insanların yapabileceği hobiler arasında yer almaktadır. Bakımı ve beslenmesi doğru yapılan her evcil hayvan sağlıklı bir şekilde evde beslenebilir. Asıl önemli olan ne tür bir evcil hayvan almaya karar verilmesidir. Bu yazıda evde beslenebilecek hayvan hangileridir? Sorusunun cevabını anlatacak ve açıklayacağız.

Kedi

Kediler gerek tatlılığı gerek şımarıklığıyla evde beslenebilecek hayvanlar arasında yer almaktadır. Peki ama kedi sahiplenirken nelere dikkat edilmelidir? Özellikle tuvalet eğitimi verilmiş kedilerin alınması uygun olacaktır. Kedilerin iç ve dış parazit, kuduz, karma aşılar gibi aşıları mevcuttur. Kedi sahiplenirken bu aşıların yaptırılıp yaptırılmadığı göz önüne alınmalıdır. Eğer yaptırılmamışsa veteriner hekim tarafından aşı takvimi oluşturulmalı ve aşıların zamanında yapılması gerekmektedir.

Köpek

Köpekler sosyal hayvanlardır. Bu nedenle bir köpek sahiplenecek iseniz bu özelliklerini iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Örneğin günlük, haftalık yürüyüşler bu hayvanların stres atmasına ve sağlıklı bir biçimde yaşamasına olanak sağlamaktadır. Eğer bir köpek sahiplenecekseniz; gün içerisinde sıkça onunla ilgilenmeli, mamasını, suyunu eksik etmemelisiniz. Köpekler iyi birer can dostlarıdır. Size karşılıksız sevgi ile bağlı olurlar. Bunun bilincinde hareket ederek ona fazlasıyla zaman ayırmalı, oyunlar oynamalı ve vakit geçirmelisiniz. Kedilerde olduğu gibi bir köpek sahiplenilirse aşı programları takip edilmeli gençlik hastalığı hakkında bilgi alınmalıdır.

Kuş

Evde beslenebilecek bir diğer hayvan kuşlardır. Evcil kuşlar oldukça geniş bir tür çeşitliliğine sahiptir. Muhabbet kuşu, hint bülbülü, sultan papağanı, cennet papağanı ve diğer birçok tür evde beslenmeye uygundur. Ancak, burada unutmamanız gereken; eğer tek bir kuş sahiplenirseniz onunla gün içerisinde ilgilenmeniz gerektiğidir. Muhabbet kuşları en popüler evcil kuştur. Bu kuşlar renkleri ve çıkan seslerin taklidinde oldukça dikkat çekicidir. Sarı, mavi, yeşil, beyaz gibi renk çeşitleri bulunmaktadır. Bu renklerin karışımlarına sahip kuşlarda bulunmaktadır. Muhabbet kuşları tek yaşayabilirler. Tabi ki bahsettiğimiz üzere kendisiyle ilgilenmeli, vakit ayırmalı ve yemini suyunu kontrol etmelisiniz. Hint bülbülleri daha ise tek başına bakılmaya uygun kuşlar değildir. Elbette tek başına da yaşayabilirler. Burada söz konusu olan sağlıklı ve mutlu yaşaması ise bir çift halinde bakılması uygun olacaktır. Hint bülbülleri uygun koşullar altında kolayca yumurta vererek yavru çıkarabilirler.  

Akvaryum Balıkları

Akvaryum balıkları evde beslenebilecek hayvan türleri arasında yer almaktadır. Özellikle sakinlik, dinginlik isteyen ve akvaryum başında müzik eşliğinde vakit geçirmek isteyen insanların bir numaralı tercihidir. Akvaryum balıklarının da birçok çeşidi bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken eğer karma bir akvaryum yapılacaksa, birbiri ile geçinen ve uyumlu türler seçilmelidir. Örnek verecek olursak sarı prenses, beyaz prenses, zebra, yunus gibi çiklet türleri sadece çiklet grupları ile beslenmelidir. Lepistes, moli,, kılıçkuyruk, plati gibi türler ise canlı doğuran grubu balıklar ile birlikte bakılmalıdır. Bunun nedeni doğada bu hayvanların birbirlerini avlamamasıdır.

Su Kaplumbağası

Eğer balıklarla aram yok ama yine de bir hayvan beslemek istiyorum diyorsanız su kaplumbağası sizin için uygun bir seçim olabilir. Su kaplumbağaları kendilerine ait bir yaşam alanı içerisinde uygun koşullar altında uzun yıllar beslenebilir. Bu hayvanlar ürkektirler. Elde sevilmeye pek uygun olmasalar da onların yaşamını izlemek oldukça keyiflidir. Kış aylarında kış uykusuna yatarlar. Bazı hayvanseverler kaplumbağalarının öldüğünü sanmaktadırlar. Ancak; bu hayvanlar kış uykusunda olup sonradan uyanmaktadırlar.

Tavşan

Tavşanlar sevimlilikleriyle ve zıp zıp yürümeleriyle birçok hikayeye konu olmuşlardır. Tavşanların bakımı oldukça kolaydır. Bu hayvanlar ilgiye ihtiyaç duyarlar ancak çift olarak baktığınızda yemini ve suyunu verip onlara bir oyun alanı oluşturmanız yeterli olacaktır. Evde beslenmesi çok kolay değildir. Koltuklar, halılar adeta onların bir düşmanıymış gibi kemirgen edasıyla zarar verebilirler. Bu nedenden dolayı tavşan sahiplenecek kişilerin, bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X