Anasayfa

 Kedi Gribinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir

Kedi gribinin semptomları tıpkı insanlarda olduğu gibidir. Akan bir burun, tahriş olmuş bir boğaz, eklemlerde ağrı, ağız kenarında yaralar ve ateş gibi belirtiler verir. Kedi gribi yetişkin kediler için genelde tehlikeli bir durum olmasada iyileşmenin hızlandırılabilmesi için veteriner kontrolüne götürmekte fayda var. Eğer söz konusu bir yavru kediyse durum ciddi bir hal alır. Yavru kediler grip olduklarında gözde kalıcı bir hasar kalma riski yüksektir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız vakit kaybetmeden yavru kedinizi bir veterinere götürmenizi öneririz.

Kedi Gribine Ne Sebep Olur

Enfeksiyon kapan kedinin ilk önce burnu ve gözleri akmaya başlar. Tükürüğünden yayılan virüs sebebiyle diğer canlılara da bu hastalığı bulaştırma riskleri vardır.  Uygun koşullar altında yayılan virüs bir hafta boyunca bulunduğu ortamda olacaktır. Mama kabı, ortak oyuncaklar ve kıyafetlerden bulaşma riski taşıyacaktır.

Kedi Gribi Tehlikeli mi?

İleri seviyelerde gripte kedinin tükürüğünden pamuk çubukla örnek alınarak teşhis koymak mümkündür. Durum çok ciddileşmediği müddetçe  grip olan kediye özel bir tedavi uygulanmaz. Söz konusu yavru bir kediyse grip semptomları göstermeye başladığı anda uygun bir tedaviye uygulanmak zorunda kalınabilir.

Kedi Gribinin Tedavisi Var mı?

 Kedi gribine karşı herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz. Bazı ciddi vakalarda antibiyotik tedavisi fayda sağlayabilir. İnsanlarda olduğu gibi virüs burun ve hava yollarındaki hassas bölgelere zarar verdiğinden bakteriler farklı rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Antibiyotikler bu durumun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.Kedi gribine tıbbi olarak herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmıyor olsa dahi, kedinin sahibi evde ona uygulayacağı bakım ve tedaviyle bu durumu atlatmasına yardımcı olabilir. Burnu ve solunum yolları tıkanan kedi yemek yemekte zorluk çekebilir. Su içerken de zorlanacak olan kediyi teşvik etmek faydalı olacaktır. Tat ve kokusu duyularını harekete geçirecek keskin kokulu yaş mamaları tercih ederek iştahını geri kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer kedinizin gözlerinde akıntı varsa pamuğa sürdüğünüz tuzlu suyla temizlemeniz, buharlı sıcak su yardımıyla nefes almasını kolaylaştırmanız gerekebilir. Eğer buharlı sıcak suya yakın durmak istemiyorsa banyo yaparken onu da o ortamda bulundurmanız aynı etkiyi gösterecektir.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X