Anasayfa

 Kedi İdrarında Kan Görülmesinin Sebepleri Nedir?

Kedi İdrarında Kan Görülmesi

Kedinizin kumunu temizlerken kan damlası fark edebilirsiniz. Kedinizin idrarındaki kan her zaman endişe duymanız gereken bir durumdur ve stresten idrar yolu hastalığına kadar çok çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir.

Hematüri Nedir?

Hematüri, idrardaki kana verilen tıbbı bir terimdir. Hematüri idrar normal görünebilir ve kanamayı görebilmek için mikroskobik inceleme gerekebilir. Bu durumlarda teşhis ve laboratuvar analizleri neticesinde kanı tespit etmek mümkün olabilir.

Kedilerde Hematüri Belirtileri

  • Kum dışına idrar yapmak
  • İdrarı az yapmak
  • İdrar yapma sıklığı çoğalmak
  • İdrar yaparken ses çıkarmak
  • Huzursuz olmak

İdrarda Kan Olmasının Nedenleri

Kedinin idrarındaki kan çoğunlukla sistit ismi verilen idrar torbasındaki iltihaplanmadan dolayı ortaya çıkmaktadır. Kanda idrar çıkması bir problem olduğunu gösterir ancak problemin idrarda olduğunu göstermez. Başka bir sağlık probleminin göstergesi olarak kabul edebiliriz. Bu durumlarda veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Pandora Sendromu

Bakteriyel idrar enfeksiyonu olarak nitelendiren bu enfeksiyon nadir de olsa kedilerde gözükmektedir. Kedilerde daha sık görülen şey ise çoğunlukla bakteriyel bir bileşene sahip olmayan pandora sendromudur ve tedavisi sıklıkla sadece bir antibiyotikle gerçekleşmektedir. Alt üriner sistem hastalıkları, kedilerin en fazla karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Mesanede ve mesaneden vücudun dışına çıkan tüp olan üretradaki iltihaplanma ya da diğer rahatsızlıklar olarak ortaya çıkar. Bu rahatsızlık ilk olarak kedi alt üriner sistem hastalığı ve son olarak pandora sendromu olarak adlandırılmıştır. Pandora sendromunun adından da anlaşılacağı üzere tek bir nedeni yoktur. Hastalığın ortaya çıkmasında altta muhtemelen birçok neden yatmaktadır: Bu nedenler arasında mesane ve hormonlardaki görülen anormallikler, obezite, çevresel stres faktörleri, yavru iken karşılaşılan stresli ya da korkulu durumlar, başka kedilerle birlikte yaşama, enfeksiyon durumu, böbrek taşları yer alır.

Üretral Tıkanıklık

Kedilerin idrarında kan görülmesinin nedenlerinden biri de üretral tıkanıklıktır. Bu durum çoğunlukla erkek kedilerde görülmesine karşın dişi kedilerde de nadir de olsa görülebilmektedir. Erkek kedilerde bu durumun daha fazla görülmesinin nedeni erkeklerde üretranın daha uzun ve daha dar olmasından kaynaklanmaktadır. Erkek kedilerdeki üretra yapısı tıkanmaya daha yatkın olmaktadır. Üretra yolunda, idrarın dışarı atılması esnasında bir tıkanıklık olmasıyla ortaya çıkan üretral tıkanıklık, üretral tıkaçlar, idrar taşları, yapısal darlıklar veya tümöre bağlı tıkanıklıklar gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Bunun yanı sıra üretral spazma veya alt idrar yolundaki iltihaplanmaya bağlı şişmeden dolayı meydana çıkabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X