Kedi ve Köpeklerde Kilitli Çene Hastalığı
Bu hastalık ağızın açılmaması ya da kapatılamaması ile anlamlaşmış bir hastalık türüdür. Bu hastalığın en çok rastlanan sebebi ise çene ekleminde ki kırılmaların kendiliğinden iyileşmesi sonucunda oluşan ankilozdur. Öte yandan çene kasları, kulaklar ve yüz sinirlerinde meydana gelmektedir. Ya da eklemin luksasyonu bu hastalığa sebep olmaktadır. Kilitli çene hastalığı tek ya da çift taraflı olabilmektedir. Bu hastalık kedilerde ve köpeklerde meydana gelmektedir. Her iki sevimli dostlarımızda genellikle travmaya bağlı bir sorun olarak yaygındır. Tek taraflı olgularda genellikle alt çene diğer tarafa kaymasıyla bilinmektedir. Ağzını açamayan veya kapatamayan bir görüntü sergilenmektedir. Bu durumda veteriner tarafından çok iyi muayene edilmelidir. Muayene esnasında yüz, göz, çene ve kafatası kemikleri de çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Veteriner muayenesi sonrasında çene ve diğer kemiklerin radyolojik görüntülenmesi gerekmektedir. Bu radyolojik görüntü esnasında kedi veya köpeğin pozları özel pozisyonlarda verilmesi gerekmektedir.
Çene kilitlenmesi ya da çene çıkıkları olgularında doğru tedavi şekilleri veteriner hekim tarafından belirlenmektedir. Ankiloza bağlı kilitlenmelerin sebebi genel olarak cerrahi yöntemlerin seçilmesi sonrası yapılmaktadır. Sevimli dostlarımız yemeklerini yiyemediklerinde, ağızlarını açıp kapatamadıklarında, kendilerini temizleyemediklerinde, en önemli ise yakın zamanda travma öyküleri varsa vakit kaybı yaşanmadan veteriner hekim tarafından muayene edilmesinde oldukça faydalı olacaktır.
Çene Kitlenmelerinin Belirtileri Nelerdir?
Çene fonksiyonlarının devreye girmesi esnasında eklemden gelen sesler, ağız açıldığı sırada alt çene sağa veya sola kayması, ağız açıklığında kısalmalar, yüz etrafında veya baş boyun kaslarında ağrıların oluşması, kulak çınlamaları, yemek yeme anında eklemlerde şiddetli ağrılar gibi belirtiler evcil dostlarımızın sağlık sorunları olduğuna işarettir.