Kedilerin yaşam beklentisi sadece iyi bakıma değil, aynı zamanda yaralanma riskine ve tıbbi bakıma da bağlıdır. Bu nedenle, evcil kediler genellikle vahşi kedilerden (başıboş) çok daha uzun yaşarlar.
Dışarıdaki kedilerin evdeki kedilerden daha kısa bir yaşam beklentisi vardır çünkü geçen arabalardan, türdeşlerden ve diğer hayvanlardan daha fazla risk altındadırlar. Düzenli veteriner ziyaretleri ve aşılar, kedilerin tehlikeli ve hatta ölümcül hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Ortalama kedi yaşı - Bir kedi bu kadar uzun yaşar
Birçok kedi sahibi, kedilerin gerçekte kaç yıl yaşadıklarını merak ediyor. Bu sorunun genel bir cevabı yok ancak kedilerin ortalama olarak 15 yıl kadar yaşadıkları söylenebilir. Ancak hala yaklaşık 25 yaşında gururlu bir yaşa ulaşan birkaç örnek var. Guinness Rekorlar Kitabı'na bile giren dünyanın bugüne kadarki en yaşlı kedisi Crème Puff'tır. 38 yaşına girdi ve 2005 yılında vefat etti. Ancak bu nadirdir ve kedilerin ortalama yaşı önemli ölçüde daha düşüktür.
Kedilerin yaşam beklentisi, beslenme, çevreleri ve nasıl bakıldıkları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kedinin cinsi de önemli bir rol oynar. Bazı cinsler, ev kedisinin ömrünü önemli ölçüde kısaltabilen kalıtsal hastalıklar için önceden belirlenmiştir. Ancak doğru bakım ve tedavi ile hasta ve kronik hastalığı olan kedilerin yaşamları önemli ölçüde uzatılabilir.
Bir kedi ne zaman yaşlanır?
Kediler 12 yaşından itibaren yaşlı kabul edilir ve ilk yaşlanma belirtileri yedi yaşında ortaya çıkar. Bunların dışarıdan direkt olarak fark edilmesi gerekmez, birçok süreç belirti vermeden gerçekleşir. Metabolizma daha yavaş çalışır ve bağışıklık sistemi daha savunmasız hale gelir. Hücre yenilenmesi bir vites küçültür, bu nedenle hücreler gençken olduğu kadar hızlı yenilenmezler. Organ fonksiyonları da yaşla birlikte azalır. Bunların hepsi yaşlanan kedilerde gizli olarak gerçekleşen ve kedi ve sahibi tarafından neredeyse hiç fark edilmeyen süreçlerdir.
Yaşam beklentisi olan kediler - Yaşlı kedilerin ilk belirtileri
Kediler yaşlandıkça daha sık hastalanır ve küçük soğuk algınlığı veya yaralar daha yavaş iyileşir. Yaşlı kedilerde koku, tat, işitme ve görme duyuları da azalır. Kedi işitme duyusunu kaybetmiştir ve ona verdiğiniz tüm sinyallere veya komutlara her zaman yanıt vermez.
Diğer gözle görülür yaşlanma belirtileri genellikle tüy ve ciltte fark edilir. Son kat, eskiden parlak ve canlı iken, yaşlandıkça daha fazla rengini kaybeder ve hatta kırılgan ve mat hale gelebilir. Bu tüy durumu yaşlılıktaki ev kaplanları için normal olsa da siz de yaşlı kedinizin gelişimine destek olabilirsiniz. Doğal gıda takviyeleri süreci yavaşlatabilir ve hatta kedinin tüylerine yeni bir parlaklık verebilir. Kediler için somon yağı, hayati toz ve bira mayası, kadife patiler için önemli besinler içerir ve kedilere erken yaşlardan itibaren yedirilebilir.