Anasayfa

 Kedilerde Burun Akıntısının Nedenleri

Burun akıntısı gözle görülebilecek en belirgin sorun olmasıyla yanında gösterdiği diğer semptomlara da dikkat etmek gerekmektedir. Tek başına bir sorun olmaması ve yanında göz akıntısı hapşırma halsizlik iştahtan kesilme gibi birçok işareti de beraberinde getirebileceğinden evcil dostunuzun burnunun akması sonrası çok daha fazla ona dikkat kesilmeniz önemlidir. Burun akıntısı tıpkı bizi insanlarda olduğu gibi nezle işareti olsa da farklı bir sorunun habercisi de olabilir.

Kedilerin Yaşadığı Burun Akıntısının Nedenleri

Burun akıntısı sağlık sorununun habercisidir. Aynı biz insanlarda olduğu gibi ayakta bunu atlatabilirken halsiz düşüp çok daha fazla uyuma ve dinlenme ihtiyacı hissedebilirler. Bunun yanında kimi zaman çok fazla iştahı azalan kedilerin bir veteriner kontrolü ve sonrası ilaç tedavisi görme ihtiyacı doğabilir. Bu nedenle sadece burun akıntısına odaklanmadan başka ne tip belirtiler yaşadığını iyi gözlemlemelisiniz. Bu durum hafife alınmayacak kadar ciddi olup dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Alerjik Reaksiyonlar: Kedi farklı nedenlerle alerjik sorunlar yaşayabilir. Farklı bitkilerden yediği besinlere kadar bu duruma maruz kalabilecekleri gibi burun akıntısının yanında gözlerinde kızarıklık ve hapşırık gibi diğer belirtileri de görmeniz olasıdır.

Diş Rahatsızlıkları: Şaşırtıcı olabilir ama burun akıntısına maalesef ki neden olabilmektedir. Diş köklerinde oluşan enfeksiyon zamanla diş köklerindeki sinüsleri dürterek burun akıntısına yol açabilmektedir. Genelde bu burun akıntısı beyaz ya da açık yeşil tonlarının aksine hafif kırmızımsı olabilir.

Grip: Bilinen ve ilk akla gelen sebeplerin başında kedinizin grip yaşaması gelmelidir. Viral ve basit bir hastalık olan bu durum karşısında evcil dostunuzun fazlasıyla halsiz ve güçsüz düşmesi olağandır. Sadece burun akıntısıyla geçmeyecek olan bu durum sık sık aksırmalar, gözlerinde belirgin akıntılar, ateşin yükselmesi, iştahsızlığa bağlı halsizlik ve nefes alıp vermede zorluk yaşamasına da neden olacaktır.

Zatürre (Pnömoni): Akciğerlerindeki birtakım rahatsızlıkların sonucu solunumda zorlanma ve kandaki oksijen miktarının azalmasına verilen genel bir ad olan bu hastalık alt solunum yolu hastalığıdır. Bunun en belirgin özelliklerinden birisi ise evcil dostunuzun burnunun akıntıyla tepki vermesidir. Acilen veteriner kontrolü ve tedavisi hayat kurtarıcı olabilir.

Burun Akıntısı Asla Küçümsemeyin

Burun akıntısının altında çok ciddi sorunla yatıyor olabilir. Bu sorunlar evcil dostunuzun yaşamının sona ermesine kadar götürebilecek bir sürecin başlangıcı olabilir. Sorumluluk sahibi kedi sahipleri olarak onların günlük rutinlerini takip ettiğimiz gibi hal ve davranışlarını da mercek altına almalıyız.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X