Anasayfa

 Kedilerde En Fazla Görülen Hastalıklar

Sizler de bir kedi sahibi olarak, kedi dostlarımıza uğrayabilecek olan ve onların hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilecek olan yaygın hastalıkların semptomlarını tanıyabilmek adına bu içeriği okuyabilirsiniz. Bu hastalıkları tanıyabilmek son derece önemlidir. Kedi dostlarımızda beliren ön tanılar, minik patili dostlarımızı tam zamanında veteriner hekiminize götürmenize yardımcı olabilir. Kedi dostlarımız kendilerine bakma konusunda uzman bir canlıdır. Sağlıklarında meydana gelebilecek küçücük bir değişiklik onların günlük yaşamında ve hareketlerinde değişikliğe sebep olabilir. Bu sebep doğrultusunda kedilere bakan kişilerin, kedi dostlarımızda meydana gelebilecek hastalıkları en erken dönemde anlayabilmesi adına ve veteriner hekimden yardım alabilmesi için belirtilerini fark etmekte zorlanabilir. 

Kedilerde Kanser Hastalığı

Biz insanoğlunda var olan kanserler birçok yön sebebi ile kedi dostlarımızdaki kansere benzer. Kedi dostlarımızda bir hücrenin kontrol dışında büyümesi ve bu hücrenin etrafındaki dokuya zarar vermesi veya vücudun farklı bölgelerine sıçraması ile kanser meydana geliyor. İnsanlarda olduğu üzere kedi dostlarımızda da farklı kanser türleri vardır. Bu hastalık tıpkı bir tümör gibi tek bir bölgede olabilir ya da vücudun diğer farklı alanlarında da meydana gelebilir. Kanser hastalığının belirtileri arasında şişlik, yumru, ciltte enfeksiyon, kötü kokulu nefes, ishal, kusma, iştah kaybı ve nefes almada zorlanma gibi belirtiler yer alır.

Kedilerde Diyabet Hastalığı

Kedi dostlarımızda diyabet, insülin hormonunun az salgılanması sonucunda ya da insüline yetersiz cevap vermek ile meydana gelen ciddi kompleks bir hastalık olarak tanınabilir. KEdi dostlarımız bir şey yedikten hemen sonra sindirim sistemleri yemeği aralarında glikozun da yer almış olduğu birçok farklı çeşitli parçaya böler. Glikoz ise kana direkt olarak insülin ile taşınır. Minik patili dostlarımız ise insülin salgılamadığında ya da bu hormonu anormal şekilde kullandıığnda kandaki şeker miktarı artar. Bununla birlikte hiperglisemi meydana gelir. Belirtilerine gelecek olursak; uyuşukluk, çok ya da az mama yeme, çok su tüketme, alışılmışın dışında güzel kokulu nefes, idrar yolu enfeksiyonu gibi belirtileri vardır.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Minik patili dostlarımızda üst solunum yolu enfeksiyonuna yüzde 80 oranda virüsler yol açar. Burun, sinüs bölgesi ve boğaz bölgesi kedi dostlarımızın üst solunum yolunu oluşturur. Buradaki çeşitli bakteri ya da virüslerden dolayı enfeksiyon meydana gelir. Özellikle bu durum hapşırma, öksürme ya da yalama yolu ile aynı yemeği paylaşan kedi dostlarımızdan birbirine geçebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu en yaygın kedi hastalıkları arasında yerini koruyor. Minik patili dostlarımızın bu hastalık konusundaki belirtileri ise şöyle olabilir; burun akıntısı, hapşırma, balgam, öksürme, burun ya da ağızda ülser, hızlı nefes alma, ağzı açık nefes alma, depresyon.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X