Anasayfa

 Kedilerde Görülen Gıda Alerjisi Nedir?

İnsanlarda oluşan gıdalardan ve çevresel faktörlerden kaynaklı alerjiler, hayvanlarda da oluşan durumlardır. Can dostlarınızın da bazı gıdalara ve çevresel faktörlere karşı alerjisi olabilir. Bunu gösterme biçimi de neredeyse insanlarla aynıdır. İnsanlarda kendisini kaşıntı, pullanma, lezyonlar ve kızarıklık şeklinde gösterdiği gibi kedilerde de aynı şekilde belirtiler gösterilebilir.

Kedilerde oluşan alerjiler oldukça rutindir aslında. Kedilerde insanlar gibi pek çok alerjene sahiptirler. Bu sebepten pek çok etmen kedilerinizde alerji oluşumunu tetikleyebilir. Bu durumun sahibi tarafından anlaşılması zor olabildiğinden dolayı, kesin bir tanının konulması adına kesinlikle bir veterinere danışılması ve gerekiyorsa deri üzerinden bir örnek alınarak özel cihazlarla incelenmesi gerekmektedir. Uygun bir tanıyı veteriner hekiminiz koyacak ve ona uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Alerjenin gösterdiği belirtililer o kadar standart belirtililer olduğundan dolayı pek çok rahatsızlıkla karıştırılabilen bir rahatsızlıktır. Bu sebepten kedi sahiplerinin kolayca anlayıp tedavi edebileceği bir durum olarak görülmez. Bu belirtilerin sebep olduğu mantar, egzama ve psikolojik dermatitle kolayca karıştırılabilen bir durum olduğundan dolayı böyle bir rahatsızlık görüldüğünde kesinlikle veteriner hekime danışılması gerekilebilir. Gıda alerjisi sandığınız bir rahatsızlık mantardan da kaynaklanmış olabilir.

En etkili tedavinin ve tanının konulmasına veterinerinizin bu rahatsızlığın sebebini araştırmasıyla öğrenebilirsiniz. En önemli etkenlerden birisi de sahibinin kedisini iyi tanıyor olmasıdır. Kedinizin halinde durumunda ve görünüşünde farklılıkları ne kadar çabuk fark edip gerekli önlemleri alırsanız, hem tedavi süreci kısalmış olacak hem de bu sebepten dolayı oluşabilecek maddiyat yükü azalacaktır. İlerlemiş bir hastalığın tedavisi hem daha uzun sürecek hem maddiyat yönünden daha yüklü bir durumun içine sokacaktır sizi. Bu sebepten kedinizi iyi tanıyor olmanız ve kedinizde gördüğünüz olumsuz durumları hızlı değerlendirmeniz hem sizin hem de kedinizin yararına olacaktır.

Kedi Gıda Alerjisi Tedavisi

Kedi dostlarımızda gıda alerjisinin teşhisi veteriner hekim tarafından yapıldıktan sonra tedavi sürecine hızlı bir şekilde geçilmelidir. Gıda alerjisinin sebep olduğu alerjenin tanımlanmasının ardından kedi dostlarımızın mamalarından bu alerjen besin direkt çıkarılmalıdır. Onlara özel diyet programı uygulanmalıdır. Özel diyet programı veteriner hekimle ortak bir şekilde hazırlanmalıdır. Ayrıca bir aile yemeğinden sonra kesinlikle kedi dostumuzun sofranızın yakınında olmadığından emin olmalısınız. Uygun tedavi yöntemini veteriner hekiminiz belirleyecektir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X