Kedilerde Hamilelik Süresi ve Belirtileri
Minik dostlarımız olan kedilerde, insanlar gibi hamilelik sürecinden geçmektedirler. Kedilerin hamile kalma yaşı bir netlik kazanmasa da 6 ya da 9 ay sonra çiftleşmeye başlarlar .Kedilerin hamilelik süresi ortalama 2 ay kadar sürmektedir. Bir kedi yılda 3 kez doğum yapabilmektedir ve bu doğumlarda 2 ile 5 arasında yavru doğurmaktadırlar. Sokak kedilerin doğumları cins kedilere göre daha rahat geçirip, doğum sürecine daha adaptedirler.
Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır
Eğer kedinizi çiftleştirmeyi planlamıyorsanız her zaman en iyi yöntem onu kısırlaştırmak olacaktır. Kedilerde gebelik önemli bir olaydır ve onun yavruları olmasına izin vermek önemli bir karardır. Kedinizin gebe olduğunu anlamanız için öncelikle kızgınlık döngüsünün sona ermesi gerekmektedir. İlk belirtilerinden biri olan şey ise meme uçlarının daha pembemsi bir renk alıp şişmesidir. Gebe bir kedi aynı zaman da iştahı açılıp daha fazla yiyecek tüketmeye başlar. Bu sürenin ardından yani 5 hafta sonra kedinizin karnı şişip belirginleşmeye başlayacaktır. Kediniz hamile olup doğum yapıncaya kadar karnı belirginleşip büyümeye devam edecektir.
Hazırlık ve Doğum Süresi
Kediniz için doğum anına kadar tükettiği besinlere ve düzenli olarak bol su tüketmesine yardımcı olunuz. Kedinizin yavrularına daha iyi bir besin sağlaması için yüksek kaliteli bir mamaya geçiş yapın, böylelikle kedinizin yavruları sütten kesilinceye kadar daha sağlıklı beslenmiş olurlar. Anne kedi hamilelik sırasında iştahsızlıkta yaşayabilir ancak bu durumdan endişe etmemelisiniz çünkü onun karnı yavru kedilerle doludur ve küçük porsiyonlar yemeyi tercih edecektir.
Anne kedi, doğum yaklaştıkça sakinleşip kendine yumuşak bir yer aramaya başlayacaktır ve bu imkanları kedinize sağlamanız gerekecektir. Doğumun çok yakın olduğu zamanlarda kedinizin memelerinden süt akmaya başlayacak ve bu durumdan endişe etmemeniz gerekiyor. Anne kedi doğum zamanı gelip başladığında çok yüksek sesle bağırmaya başlayacaktır. Bu durumdan endişe etmeyin, unutmayın ki kediniz doğumu kendi gerçekleştirebilir.
Anne kedi yavruları doğduktan sonra onları nefes almaları için yalamaya başlayacak. Fakat anne kedi yorgun düşüp bunu gerçekleştiremiyorsa bunu bizim yapmamız gerekiyor. Hemen bir havlu alıp ılık suyla nemlendirip yavruları nazikçe temizlemeliyiz. Yavru kediyi yüzükoyun yatacak şekilde döndürüp, hava yollarındaki sıvının temizlenmesine yardımcı olmalıyız. Bu işlemler bittikten sonra yavru kedileri anne kedinin meme uçlarına yaklaştırıp emmeleri sağlanmalıdır.