Anasayfa

 Kedilerde Ses Kısılmasına Sebep Olabilecek Durumlar

Minik sevimli dostlarımız olan kediler mırlamaları ya da miyavlamaları sayesinde bizlere günlük hayatta sevgilerini son derece güzel bir şekilde gösterirler. Bunun yanında sağlıkları konusunda da haber veren kediler, bizlere ciddi bilgiler verebilir. Kedi dostlarımızın her zamanki olan miyavlamasının dışında farklı bir şekilde ses çatallaşması ya da kısılması gibi sağlık sorunu belirtileri baş göstermiş olabilir. Kedi dostlarımızda bu sağlık sorunu kısa ya da uzun süreli ve kalıcı olabilir. Minik patili dostlarımızın her zaman çıkardığı sesi iyice gözlemlemeli ve olağanın dışında bir durum var ise hemen vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmalıyız. Veteriner hekime gitmeden önce ise ses kısıklığına sebep olabilecek tüm ihtimalleri elinize bir kağıt kalem alarak yazmanızı tavsiye ediyoruz. Muayene sırasında veteriner hekime bu kağıdı vererek kedi dostlarımızın yaşamış olduğu koşullar hakkında derin bir bilgi verebilirsiniz.

Kedimin Sesi Kısıldı Neden Olabilir?

Minik patili dostlarımızda ses kısıklığı birçok sebebe göre farklılık göstermektedir. Bunlar arasında en popülerleri grip, üşütme ya da bulaşıcı viral hastalıklar olarak sayılmaktadır. Kedi dostlarımızda ses kısıklığı ile beraber burun akıntısı, ateş, göz akıntısı, halsizlik gibi belirtiler de gözüküyorsa muhtemelen üşütmeden kaynaklı ses kısıklığı olabilmesi yüksek bir ihtimaldir. Kedi dostlarımızın soğuk hava ya da klimaya maruz kalma ihtimalini de düşünerek veteriner hekime bunları söyleyebilirsiniz. Eğer hava akımı ya da klimaya maruz kaldıysa hemen önlemlerinizi almalısınız.

Kedi dostlarımızda soğuk hava algınlığının yanında grip gibi hastalıklar da çok uzun süreli bir ses kısıklığına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hemen veteriner hekime danışınız ve tedaviye başlayınız. Viral enfeksiyonlar da minik patili dostlarımızın ses kısıklığına sebebiyet verebilir. Üst ya da alt solunum yolu enfeksiyonları kedi dostlarımızın sesinin kısılmasına sebep olabilir. Viral olan hastalıklar (FIV gibi) kedi dostlarımızın bağışıklığını hızlı bir şekilde düşüreceği için sıkça ses kısılması ile karşılaşılabilir. Eğer kedi dostlarımız sokak hayvanlarına temas eden yani gezen bir kedi dostumuz ise bu durumda hastalık kapma ihtimali de artmaktadır. Kedimiz dışarıdan geldikten hemen sonra temizliğini hızlı bir şekilde yapmalı ve gerekli tüm önlemleri almalıyız.

Hastalık durumlarından farklı olarak minik patili dostlarımızın geçimiş olduğu bir ameliyat ya da travma gibi durumlar da ses kısıklığına sebep olur. Ameliyat sonrası durumlarda da ses kısıklığı kalıcı ya da geçici olabilir. Ayrıca bunun yanında sürekli artarda miyavlayan patili dostlarımız boğazları tahriş olacağı için ses kısıklığı görülebilir. Dikkat etmekte fayda var. Elbette bunun en iyi çözümü ise veteriner hekimler olacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X