Anasayfa

 Kedilerde Solunum Zorluğu Hastalığı Hakkında

Solunumda sıkıntılı olma hali, kedilerin nefes alıp vermede zorlanması durumudur. Bu durum solunum hastalıkları olarak açıklansa da başka hastalıkların bir belirtisi olarak da değerlendirilmelidir. Kedilerde solunum zorlukları kedi türlerine göre de farklılıklar gösterebilmektedir.

  • Kedilerin soluk soluğa nefes alıp vermesi halinde stresli bir ruh hali içerisinde olduğunu gösterir.
  • Kediler hırıltılı bir solunum sergiliyorsa, hava yollarında tıkanıklık ya da astım gibi hastalık sebebidir.
  • Kediler hareketsiz anlarında hızlı nefes alma durumu yaşıyorlarsa, bu durum kalp hastalıkları, stres, yaşadığı bir ağrı olarak tanımlanmalıdır. 

Kedilerde Solunum Zorluğu Nedenleri

Kedilerde solunum zorlukları nedenleri olarak solunum yolu enfeksiyonu, astım ,bronşit, kanser türleri , kalp hastalıkları gibi faktörler dikkate  alınmalıdır. Solunum yolları problemleri teşhisinde fiziksel muayene sonrasında semptomlarına göre kan, idrar sayımı, göğüs röntgeni çekilerek probleme odaklanır.

Kedilerde nefes alıp verme problemi, acil müdahale gerektiren sağlık problemlerinin başındadır. Tedavi edilmediği takdirde ölüm riski sözkonusudur. Solunum zorlukları uzman bir veteriner tarafından muayenesi ile gerçekleşmelidir. Kedinin sağlıkla ilgili geçmişi hakkında mutlaka bilgi sahibi olmak zorundadır. Daha önce var olan sorunlar hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalıdır.

Kedilerde Solunum Zorluğu Belirtileri

Bir kedi dakikada 40'dan fazla bir şekilde nefes alıp verme durumu yaşar. Solunum zorluğu belirtileri olarak;

  • Öksürmeler
  • Yemek yememe hali
  • Nefes alma esnasında başını öne uzatması
  • Dilinin pembe renk yerine mavi ya da mora yakın olması
  • Ağzından köpük gelmesi

Kedilerde solunum zorluğunun önlenmesi için stresten uzak tutulmalı, sağlıklı mamalarla beslenmeli, hijyen altında olmalıdır. Evin sık sık havalandırılması kedinin solunum problemlerinin önüne geçer. Kedilerin nefes alıp verirken karnının şişmesi hali ciddi bir nefes darlığı çektiğinin göstergesidir. Özellikle bu durum yavru kedilerde varsa ciğerleri tam olarak gelişmemiş demektir. Hırıltılı bir nefes alma şekli varsa bu da astım belirtisi olabilir.

Kedilerde burun tıkanıklıkları da sık sık yaşanabilir. Bunun da belirtileri, su içmesinde azalmalar, nefes almayı ağızdan yapması , burun ve göz akıntısı , sürekli bir hapşırma halidir. Solunum rahatsızlıkları içerisinde kedinin bronşit olması halinde; ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ve oksijen tedavisi ile bronşit sebebiyle nefes alamayan kedilere kolaylaştırıcılık sağlanır.

Solunum zorluğu çeken kedi cinslerinin başında ; British Shorthair, İran Kedisi ve sokak kedileri gelir. Bunun da sebebi burun ve ağız yapılarıdır. Evde beslenen kedi türleri için ortamın sık sık havalandırılması kedi sağlığı için çok önemlidir


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X