Anasayfa

 Kedilerin Görünüşü Sağlığının Habercisi! Kedinizin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kediler, patili minik dostlarımız. Evimizin neşeleri ve kimi zaman en yaramaz üyeleri. Kedilerin görünüşü sağlığının habercisi olduğunu biliyor muydunuz?

Evinizde, sizinle birlikte yaşan minik dostlarımız görünüşleri ile sağlık durumlarını bizlere göstermekte. Kedinizin sağlıklı olduğunu nasıl anlarsınız? Sorusuna cevap olarak verilebilecek olan dış görünüşü. Kedilerin yeterli su alıp almadığını bile bizlere gösterebilir.

Daha parlak tüyler, daha düz tüyler kedilerinizin sağlığı ile ilgili haberler verebilir. Bunlar dışında, kedinizin gözlerinin çevresi, bakışları, kuyruğunu nasıl salladığı bile sağlığının birer habercisi.

Kedinizin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Her ne kadar kedilerinizin sağlığını denetlemek için bir Veterinerden yardım almanız gerekiyor olsa da kimi zaman dış görünüşünden yola çıkarak herhangi bir sağlık sorunun olup olmadığını siz de tespit edebilir ve hemen ardından bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Kedilerinizin hangi sağlık sorununda hangi dış etkene sahip olduğunu bilmeniz sahip olduğu rahatsızlıklarda ilerleme olmadan önlem almanıza olanak sağlayacaktır. İşte, kedilerinizin sağlık sorunu olduğunu gösteren dış etkenler;

  • Tüy yapısında değişiklikler.
  • Gözlerdeki parlaklığın azalması.
  • Aşırı kilo kayıpları ve kilo alımları.
  • Az hareketlilik, kuyruk hareketlerinde azalma.
  • İştah kayıpları ya da artışları.

Temelde dışarıdan bakılabilen ve sorun olma olasılığının değerlendirilebildiği konular bu 5 konu. Söz konusu konuların detaylarına bakacak olursak. Kedilerinizin sağlıklı olup olmadığını anlamanızı sağlayacak 5 dış görünüş farklılığı nedir?

1 – Tüy Yapısındaki Değişimler

Kedinizin sağlıklı olduğunu nasıl anlarsınız? Elbette kedilerinizin tüy yapısının durumuna bakarak. Kedilerinizin tüy yapısı pek çok konuda fikir edinmenizi sağlıyor. Yaygın olmasa da kedilerde görülebilecek olan tüy altı mantarlarını da tüy yapısına bakarak fark edebilirsiniz.

Sağlıklı olmayan bir kedinin tüylerinde genel olarak görülen etkenler;

  • Sık sık dökülme yaşanması.
  • Derinin görülebileceği kadar açıklık yaşanması.
  • Tüy parlaklığının eskisine göre az olması.
  • Birbirine karışmış ve düzgün yapıda durmayan tüyler (kedinizin cinsinin tersi şekilde çalışan tüy yapıları)

Söz konusu sorunlar kedinizde baş göstermeye başlamışsa ve özellikle mamasını yeni bir marka ile değiştirmişseniz en kısa sürede veteriner hekim ile görüşmeniz doğru olacaktır.

2 – Gözlerindeki Parlaklığın Değişmesi

Kedilerde, köpeklerde ve hatta insanlarda bile gözler pek çok hastalığın önden habercisi olabiliyor. Dış görünüş etkileri olarak da adlandırabileceğimiz bu türden değişimler kedinizdeki bazı rahatsızlıklara işaret ediyor olabilir.

Kedi gözleri, dik ve avcı biçiminde olmalıdır. Kedinizin gözleri boncuk boncuk, dolu dolu ve boş boş bakıyorsa bir sorun olabilir. Kediler kimi zaman bu gibi durumlarda yer alıyor olsa da söz konusu durumun uzunluğuna dikkat edilmelidir. Kediler, özellikle korktuklarında, aşırı heyecanlandıklarında veya vücutlarına olmaması gereken bir besin girdiğinde söz konusu durumu yaşayabilirler.

Bunlar dışında, kedilerinizin gözleri ıslaksa, göz çevresinde çapaklar oluşmaya başlamışsa bağışıklık sistemini etkileyen bir rahatsızlık yaşıyor olabilirler. Bu nedenle en kısa sürede bir veteriner hekim ile konuşmalısınız.

3 – Normalden Fazla Kilo Alma ve Kilo Kayıpları Yaşamak

Kedilerin metabolizması kendisini dengeleyen yapıdadır. Bu nedenle yedikleri yiyeceklerde ek katkı maddesi bulunmadığı sürece ve yeterince oyun oynayabiliyorsa ideal kilosunda kalabilir.

Ancak, kimi zaman kediler fazla kilo alma veya fazla kilo verme durumları ile karşı karşıya kalabiliyor. Kedilerin görünüşü sağlığının habercisi.

  • Mamalar dokunabilir.
  • Yeterince hareket edemiyor olabilir.
  • Strese bağlı yeme bozuklukları yaşıyor olabilir.
  • İç organlarını etkileyen bir rahatsızlık başlamış olabilir.

Söz konusu, hızlı kilo alma ve verme durumları yaşanmaya başlamışsa kedilerinizi en yakın zamanda uzman bir veteriner kontrolüne hali hazırda kullandığınız mamalardan örnekler götürerek götürmenizde fayda var.

4 – Hareket Oranında Düşüş, Psikolojik Sorunların Göstergesi Olabilir

Kediler, doğaları gereği her zaman hareketli ve avcı modunda olan canlılardır. Yavru ve Yetişkin fark etmeksizin kedilerin gün içinde hareketli olduğu saatler bellidir.

Söz konusu hareketlilik kedilerinizin sağlıklı olduklarını gösterebilmekte. Ancak, gözle görülür şekilde eskiye nazaran daha sakin ve oyun isteklerinize cevap vermeyen bir hal almışlarsa başta psikolojik hemen ardından onları doğrudan etkileyen bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Kedilerinizdeki durgunluk, içinde oldukları sağlık durumu hakkında direkt olarak bilgi vermekte. Özellikle strese bağlı olması göz önünde bulundurularak veteriner hekiminizden destek almanız önerilmekte.

Her ne kadar kedilerde de insanlarda olduğu gibi karakter seçenekleri olsa da. Yani, yaşlandıklarında ya da genç olduklarında kişilikleri değişiyor olsa da söz konusu durum da bir hastalığın habercisi olabilir.

5 – İştah Kayıpları ve Yeme Bozuklukları

Kediniz, normal şartlarda düzenli yemek yiyen ve yemek isteyen bir moddan artık az yemek yiyen veya çok yemek yiyen bir moda geçtiyse bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Mama yeme konusundaki bozukluğun yerini su içme konusunda da bozukluklar alabilir. Kediler, az su içtikleri zaman dehidre olma konusunda diğer canlılara göre daha açık bir hale gelirler. Söz konusu durum, kedilerinizin görünüş olarak ve iç organlar olarak rahatsızlanmasına neden olabilir.

Özellikle yeni mama değişikliği yapmışsanız kedilerinizin yemelerindeki azalma mamalara karşı olan beğenmemişlik tavırları olabilir. Eski mamasında aynı sorun devam etmiyorsa sorun sadece mamadadır.

Ancak, iştahsızlık sevdiği yiyeceklerde de geçerliyse genel bir kontrol için veterinerin yolunu tutmanız gerekebilir.

Bu etkiler dışında da kedilerinizin dış görünüşünü sürekli kontrol etmelisiniz. Kedilerin görünüşü sağlığının habercisi bu nedenle bazı değişiklikler göz önünden ayırılmamalıdır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X