Anasayfa

 Kedim Hapşırıyor Ne Yapmalıyım? Kedilerde Hapşırma Sebepleri

Kedi dostlarımızda hapşırma durumu bazı durumlarda oldukça sık görülüyor. Hapşırmanını seyrek görülmesi durumunda kedi sever insanların çok telaşlanmasına gerek yoktur. Ancak kedi dostlarımızın çok sık bir şekilde hapşırması durumunda bu çeşitli hastalıkların işareti olabileceği yönünde görüşler bulunur. Bu durumlarda gerekli önlemleri alabilmek son derece önemlidir.

Kediler Niçin Hapşırır?

Kedi dostlarımız niçin hapşırır? sorusu her kedi sever kişinin sorabileceği sorulardan birisi olmuştur. Özellikle de birden fazla kez hapşırdığında bile kedi dostlarımız için bu soruları sorabilmeniz mümkündür. Belirli aralıklarda kedi dostlarımızın hapşırması normal bir durumdur. O an burunlarına ya da solunum yolunda oluşan anlık bir refleks sonucu hapşırma durumu görülebilmektedir. Ayrıca bazı kedi dostlarımızda heyecana bağlı olarak da hapşırma görülebilir.

Ancak kedi dostlarımız sık sık hapşırıyor ise ya da hapşırma ile ilgili başka sorunlar ortaya çıkmış ise bu duruma çok dikkat etmelisiniz. Kedi dostlarımızın sık hapşırması durumunda ilk önemli etken enfeksiyon kapmış olma olasılığıdır. Bazı durumlarda enfeksiyonun doğru bir şekilde doğrulanabilmesi adına direkt olarak veteriner hekim kontrolü gerekmektedir. Uzman veteriner hekimler göz, boğaz ya da burundan örnek alarak inceleme yapabilir.

Bu tür enfeksiyonlar arasında en çok görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonu olarak da bilinen durumdur. Tıpkı insanoğlu gibi kedi dostlarımızda da soğuk algınlığı olabilmektedir. Genelde barınak ve genç kedilerde çok sık görülmetkedir. Uygulanacak aşı yöntemleri ile de bu durum giderbilebilir. Bu duruma en iyi karar verecek kişi yine veteriner hekimlerdir.

Kedi Dostlarımızda Hapşırmanın Temel Sebebi Nedir?

Minik dostlarımızda bu duruma etmen olan çok farklı durumlar bulunur. Her hapşırma enfeksiyondan kaynaklanmayabilir. Bazı durumlarda kedi dostlarımızın burnu çok hassas olduğu için kendisini rahatsız edecek kokularda dahi hapşırma sorunu yaşayabilmektedir. Parfüm, böcek spreyi, sigara dumana, mum, toz, polen ya da küf gibi durumlar da kedi dostlarımızın hapşırma sebepleri arasında yer alabilir.

Bunun dışında kedi dostlarımız anlık olarak çeşitli tedaviler görüyor ise bu tedavi biçimleri de hapşırma gibi sorunlara neden olabilmektedir. Ayrıca kedi dostlarımızın burun tıkanıklığını gidermek adına damla gibi ilaçlar da hapşırmasını sağlayabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X