Anasayfa

 Khao Manee Kedisinin Genel Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Khao Manee Kedisinin Genel Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anavatanları Tayland olan bu tür sadece Tayland’a özgü bir kedidir. Bembeyaz tüyleri ve farklı renklere sahip gözler ile tüm dikkatleri üzerlerine çekmektedirler. Ataları ise Siyam kedileridir. Tüylerinin renklerinden dolayı Beyaz Mücevher ya da Beyaz Taş adlarını da alan kedilerin geçmişleri çok eski tarihlere dayanmaktadır. 14. Yüzyılın başlarında bu kedilerin hakkında kitap yazıldığı da bilinmektedir. Doğal bir ırk olduğu sanılmaktadır. 20. Yüzyıla gelindiğinde ise Amerika’da tanınmaya başlanılmıştır. 21. Yüzyılın başlarında ise İngiltere’ye de götürülmeye başlanılmış ve burada da yetiştirilmeye başlanılmıştır. Başlı başına yeni bir ırk olarak kabul edilen Khao Manee kedileri, günümüzde dünyada en popüler kediler arasına girmeyi hak etmişlerdir.

Khao Manee Kedilerinin Genel Özellikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anavatanları yazımızın başında da belirtildiği üzere Tayland’dır. En çok dikkat çekici özellikleri farklı renklerde gözlere sahip olmalarıdır. Yetişkin kedilerin tüyleri tamamen bembeyaz iken yavrularında ise yetişkinlik dönemlerine kadar beyazın kirli tonlarına rastlanılması mümkündür. Tüy yapıları ipeksi ve yumuşaktır. Orta irilikte kedilerdir. 2,5 ila 6 kilogram arasındadırlar. Boyları ise dişilerde 25 ila 30 santimetre iken, erkeklerde ise bu rakam 30 ila 35santimetre olarak değişmektedir. Zarif ve atletik bir gövdeye sahiplerdir. Uzun ve dik kulaklara sahiplerdir. Çok zeki, meraklı ve eğitilmesi kolay hayvanlardır. Yüzü, patileri ve gövdesinin tüysüz yerleri pembemsi renklerdedir. Çok hareketli kedilerdir. Oyun oynamayı, koşmayı ve zıplamayı seve kedilerdir. Haliyle geniş alanlara ihtiyaç duymaktadırlar. Sahiplerine aşırı derecede bağlıdırlar. Yoğun bir şekilde ilgi ve sevgi istekleri vardır. Yalnızlıktan hiç hoşlanmazlar. Diğer evcillerle çok iyi anlaşırlar. Genel olarak oldukça sağlıklı hayvanlardır. Ancak genlerinden gelen sağırlık ve cilt kanseri hastalıklarına yatkınlıkları vardır. Gözleri de çok hassastır. Ortalama yaşama süreleri ise 12 yıl kadardır.

Khao Manee Kedisinin Bakımı

Güzellikleri ve yumuşacık tüyleriyle görenleri kendisine aşık eden Khao Manee kedisinin, bakımı zor değildir. Ancak bu kediler sahiplerinden aşırı derecede ilgi ve sevgi istediğinden dolayı uzun saatler vakit geçirilmesi gerekmektedir. Yalnız kalmayı hiç sevmezler. Bu kedi türünden sahiplenmek isteyen kişiler ona koşup oynayabileceği geniş alanlara sahip bir ev veya geniş bahçesi olan eve sahip olması gerekmektedir. Çok hareketli oldukları için mutlaka tırmalama tahtası bulundurulması gerekmektedir. Haftada 2 defa tüylerinin taranması yeterli olacaktır. Yok diyebilecek kadar az tüy dökmektedirler.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X