Boyları 30 cm’den başlayıp 90 cm’ye kadar çıkabilen bu papağan türü kuş severler için muazzam bir örnek. İri oldukları için tercih skalasında en üst sıralarda yer alıyorlar. Boyları haricinde göz çevresinin beyazlığı ve tüylerinin parlak kırmızı olması göz kamaştırıcı etki yaratıyor. Yer, yer mavili, sarılı, yeşilli tüyleri de olan Kırmızı Macaw Ara papağanları tam bir tropik yağmur ormanı canlısı.
Genelde doğal ortamları Bolivya ve Brezilya’nın kuzey kesimleri Kolombiya’nın hem kuzeyi hem doğusu. Aynı zamanda Surinam, Venezuela güneyinde ve Guenamda görmekte mümkündür. Yüksek kesimlerde barınırlar. (900mt.) Su kenarlarını takip eden ormanların iç kısımlarını gözlemlerseniz bu meraklı ve hareketli canlıları görebilirsiniz. Kısıtlı yaşam alanı altında 40-50 yıl yaşarken doğal ortamında 70 yıla kadar yaşayabildiği öne sürülmektedir. Bu papağanları doğal ortamında gördüğümüz zaman fotoğrafını çekmekle yetinebilirsek ve ticaretine ortak olmazsak daha uzun süre yaşamalarına yardımcı olabiliriz.
Kırmızı Macaw Ara Papağanı’nın cinsiyeti için bilimsel bilgi gerekmektedir görünüş ile anlamak pekte mümkün değildir ama tahmin edilebilir. Mesela kafası büyükse erkek küçükse dişi olabilir.
Genellikle kasım ayında kuluçkaya yatan Macawlar tek seferde 2 ile 4 yumurta arası yumurta verebilirler.
Kırmızı Ara Papağanı (Scarlet Macaw Parrots)
Kırmızı Macaw Papağanı çığlık atmasıyla ünlüdür. Ses desibeli oldukça yüksek (100 desibel ile 110 desibel arası) olan bu tür genellikle kuruyemiş ve meyve türünden beslenmektedir. (Badem, ceviz, üzüm, kayısı, ıspanak, tropikal meyveler)
Çiğneme isteği çok fazla olan Macawların kesinlikle kemirebileceği tahta vb. maddelerin olması gerekmektedir. Özellikle kemirmeyi çok severler.
Kırmızı Macaw Papağanı için zeki dersek yalan söylemiş olmayız. Bulundukları ortama kolay uyum sağlarlar ve aynı zamanda öğrenim yetileri hızlıdır. 10-15 kelimeye kadar öğrenebilirler fakat cümle kurma yapıları biraz zayıf kalabilir. Bu yapıları ne kadar zayıf olursa olsun birbirlerini taklit yetenekleri bir hayli güçlüdür. Kırmızı taklit papağanı diyebiliriz belki de…
Macawların tüylerinin ve kendi iç sağlıkları için olabildiğince geniş alanlara ihtiyaçları vardır. Fazla hareketli olan bu tür papağanlar dar alanlarda kendilerini sakatlayabilir.
Son olarak sevgili okuyucu seni tatlı bir bilgiyle uğurlayayım; Kırmızı Macaw Papağanının heyecan yaratan durumlar karşısında yüzlerindeki beyaz bölgenin kızardığını biliyor muydun?