Anasayfa

 Köpeğim Yarasını Yalıyor. Neden Olabilir?

Köpek dostlarımız, evimizin neşeleri. Onlar için söylenebilecek o kadar söz var ki her kelime onlar için az kalıyor. Sizce Köpek dostlarımız neden yalar? Özellikle de köpek salyası yaraları iyileştirir mi? Bu efsaneleri hızlı bir şekilde sizinle inceliyor olacağız. İster patilerini isterse de sahiplerinin yüzlerini olsun köpek dostlarımız yalamayı ne kadar çok seviyor hepimiz biliyoruz. Peki köpek dostlarımız niçin yaraları yalar? Köpek salyasının gerçekten iyileştirici bir etkisi var ve bu bir içgüdü mü? Köpek salyasının iyileştirici gücünü sarmalamış birçok söylenen efsane var ancak olumsuz yanları da yok değil.

Köpeğim Yarasını Yalıyor. Neden Olabilir?

Köpek dostlarımız bir şekilde yaralandıktan hemen sonra bir köpeğin yapması gereken ilk durum kendini acıdan rahatlatmaktır. İşte yalayarak tam da bunu yapmanın en iyi yoludur. Tıpkı biz insanların kafamızı bir yere vurduktan hemen sonra ovuşturmaya çalıştığımız gibi. Köpek dostlarımız da yarasını yalayacaktır. Çünkü fiziksel eylem, ağrı hissi engellemeye yardımcı olabilir ve hafif dozda iyi hissettiren serotonin salgılatır. Köpek tükürüğü içerisinde anti bakteriyel özellikler ve doku faktörü vardır. Bunlardan ilki yaranın temizlenmesine direkt olarak yardımcı olabilir. İkincisi ise kanın pıhtılaşmasını teşvik eder ve iyileşme yoluna direkt olarak gidecektir.

Köpek Salyası Yaraları İyileştirir mi?

Minik patili dostlarımız yaralarını yalaması, birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Bu nedenler arasında, yaralanmanın temizlenmesi, enfeksiyon riskinin azaltılması ve iyileşme sürecinin hızlandırılması yer alır. Ancak, bazı durumlarda, aşırı yalama davranışı sorunlu hale gelebilir ve yaraların iyileşmesini engelleyebilir.

Bazı durumlarda aşırı yalama davranışı, yaranın iyileşmesini engelleyebilir. Özellikle, yaranın sürekli yalanması, yara kenarındaki dokuların hasar görmesine ve iyileşmenin gecikmesine neden olabilir. Ayrıca, köpeğinizin ağzındaki bakteriler, yaralara enfeksiyon bulaştırabilir.

Köpeğinizin Yara Yalamasını Nasıl Durdurabilirsiniz?

Köpek dostlarımızın kendi yarasını yalamasını durdurmak biraz daha zorduk. Özellikle onları gözetimsiz ya da yalnız bırakırsanız çok daha zor hale gelebilir. Çoğu zaman ameliyat ya da dikişten hemen sonra veteriner hekimler köpeklerin kendisini yalamamasını ve yaraya zarar vermesini önlemek adına pet yakalığı önerirler ve kullandırırlar. Köpek dostlarımızın bu durumu sevmesi pek olası olmasa da yaraya ulaşmamasını sağlayacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X