Anasayfa

 Köpeğiniz Kıskanıyorsa Ne Yapmalısınız?

Genellikle köpeklerin de bizimle aynı şekilde hissettiği varsayılır, ancak bazı durumlarda bir köpeğin nasıl hissettiğini anlamak oldukça zordur. Özellikle köpeklerde kıskançlık duygusu, dışarıdan bakıldığında anlaşılması zor bir durum olabilir.

Köpeklerde kıskançlık, insanlarda olduğu gibi kendini göstermeyebilir. Bunun yerine, köpekler daha agresif ve kaba davranışlar sergileyebilir. Bu tür davranışlar, köpeğin sosyal bir hiyerarşi kurma çabasına bağlanır. Köpekler, algılanan sosyal tehditlere bir yanıt olarak insanlara benzer kıskanç davranışlar sergiler.

Kıskanç ve aşırı korumacı köpekler, insanlarla ve diğer köpeklerle büyük sorunlara neden olabilir ve ayrıca evde istenmeyen davranışlar sergileyebilir. Bu tür sorunlardan kaçınmak için öncelikle kıskançlık duygularını doğru bir şekilde tanımak gerekir.

Köpeklerde Kıskançlık Nedenleri ve Belirtileri

Köpekler de kıskançlık diğer canlılarda olduğu gibi yaygın bir davranıştır. Köpekler için sahipleri, evi ve yiyecekler önemlidir. Sahipleri ile ilişkileri çok kuvvetli olan köpekler onların ilgisini başka canlılara göstermesi durumunda kendilerini tehdit altında hissederler ve kıskançlık belirtileri gösterirler. Köpeklerin kıskançlık belirtileri çok farklı olabilir.

Fiziksel belirtileri arasında yalanmak, dudak kaldırmak, kulaklarını geri çekmek, saldırgan davranışlar sergilemek, yere kulaklarını yatırmak, hırıltı çıkarmak, dişlerini göstermek ve kuyruk sallamak gibi durumlar yer alır. Psikolojik belirtileri ise mızırdamak, hüzünlü bir ifadeye sahip olmak, sahibi ile aralarında mesafe koymak, sürekli sahibinin peşinden dolaşmak ve kendi kendine konuşmak gibi durumlar yer alır.

Köpeklerde kıskançlık belirtileri çok farklı nedenlerden kaynaklanır. Bunların başında ise ev ortamında yaşanan değişiklikler yer alır. Köpeğin evde yeni bir canlıya karşı kıskançlık belirtileri göstermesinin en büyük sebeplerinden biri de sahibinin başka bir canlıya ilgisi olabilir. Evdeki yiyecekler, oyuncaklar, yataklar gibi eşyalar veya köpeğin sahibi tarafından sevilen biri veya başka bir hayvanla ilgilenilmesi köpekte kıskançlık yaratabilir.

Köpeklerde Kıskançlığı Önlemenin Yolları

Bir köpek başka bir köpeğe kıskançlık hissettiğinde, sahibinin tutumunun rolü büyüktür. Köpeğinizi eşit olarak sevmeniz ve ilgi göstermeniz, köpeğinizin kıskanmasını önleyebilir.

Köpeğinizi eğitmek, kıskançlık hissetmesini azaltabilir. Köpeğinizi itaat eder hale getirmek, onun liderlik pozisyonunu sevme ihtiyacını da azaltabilir.

Köpeğinizle düzenli olarak egzersiz yapmak, köpeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayarak kıskançlık hissini en aza indirebilir.

Yukarıdaki yöntemler köpeğinizin kıskançlık hissetmesini engellemeye yardımcı olabilir. Ancak unutmayın ki, köpeklerin doğasında kıskançlık gibi bir his bulunur. Bu nedenle, köpeğinizin kıskançlık hissetmesi normal bir durumdur. Önemli olan köpeğinizi sevgi ve sabırla eğiterek, kontrol altına alabilmektir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X