Anasayfa

 Köpeğinizi Tasma Kullanılmasına Alıştırma

Tasma kullanımına ve dostlarımızın buna alışmasına kesinlikle yavruluk dönemlerinden itibaren başlamalısınız. Irkına ve yaşına bağlı olarak köpek dostlarımızın gün içerisinden 2-3 kez dışarıda gezdirilmeleri ve enerjilerini atabilmeleri adına egzersiz yaptırılması sağlık bir köpeğe sahip olmak istiyorsanız yazılı olmayan kurallardan birisidir. Bunun yanında dışarıda tuvalet ihtiyacını yapması gerektiği de düşünüldüğünde tasma kullanımı kalabalık park, sokak ve bahçe gibi alanlarda kendine ve çevresine olası bir zarar verebilme ihtimalini de kontrolünüz altına alma şansını sağlamaktadır.

 

Yavru Köpek Eğitiminde Sabır İlk Kuralımız

Tasma eğitimine erken yaşlarda başlamalısınız. Aşı takvimi bitene kadar köpeklerde genelde dış dünyayla hastalıklara karşı korunmaları için temas etmezler. Bu süreçte eğitim denemelerine evde başlamalısınız. Eğitimde sabır ve göstereceğiniz ilgi düzeyi hem sizin hem onun başarılı olmasını sağlayan en önemli etkendir. Bazı davranışları öğrenmeleri ve alışmaları zaman alacaktır. Geç kalınsa dahi köpekler çok zeki ve sosyal varlıklar olduğundan bir şekilde öğrenir ama yavru köpeklere tasma alışkanlığı kazandırmak çok daha kolay olacaktır.

Dostunuz ilk tasmayı boynunda gördüğünde yürümek ve hareket etmek istemeyecek, hareket ettiği zamanlarda kontrolün sizde olduğunu hissettiği için sağa sola dengesiz hareketlerde ve koşturmalara başlayacaktır. Yavru döneminde mutlaka ev içerisinde tasmaya alışmasına ve yürüyüş pratiğine başlamalısınız. Gerektiği takdirde sık sık ödül maması kullanmalı, sözünüzü dinlemediğinde ona sözlü ve fiziksel şiddet kullanmaktan kaçınmalısınız.

Tasmayı asla korkutucu ve onu terbiye edici bir yöntem olarak kullanmamalısınız. Bu durum hem eğitim gelişimini sekteye uğratabileceği gibi hem de psikolojik açıdan ona zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır. Tasma takılmasından bazı köpekler nefret etse de dışarı çıkması ve dışarıda gezmesi için gerekli olduğunu zamanla kavrayacaktır. Köpek dostlarımız sosyal hayvanlar olduğu kadar son derece de zeki varlıklardır. Tasma seçiminde mutlaka belirli kalite ve bilinir markaları tercih etmeli, boynunda alerjen etki oluşturacak materyaller içeren tasmalardan uzak durmalısınız. Dostunuzun ırkına ve yaşına bağlı olarak tasma seçimi yapmalı, tasma ipinin ne çok uzun ne çok kısa olmasına dikkat etmelisiniz. Tasmayla ilk karşılaşan köpeklerin onu oyuncak sanması, kemirmesi, oynamaya çalışması her köpek sahibinin başına gelen bir durumdur. Bu tip durumla karşılaştığınız esnada dikkatini dağıtarak ilgisini farklı yönlere çekmelisiniz. Tuvalet alışkanlığı, kuru mama alışkanlığı gibi tasma konusu da tamamen bir eğitim ve alışma meseledir. Kimi köpekler çok kısa sürede tasma takılmasına ve tasmalı gezmeye alışırken bazı köpeklerin yaşına ve karakterine bağlı olarak farklı tepkiler vereceğini göz ardı etmemelisiniz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X