Bilgiyi sadece kelimelerle değil, aynı zamanda tonlama yoluyla da aktarıyoruz. Müziği sesin oluşturduğu iyi bilinmektedir. Bu söz sadece biz insanlar için geçerli değil. Köpekler ayrıca tek tek kelimeleri tanır ve onlara nasıl bir şey söylediğimizi de anlar. Böylece oturmaları emredildiği zaman oturmaları gerektiğini bilirler. "Süper!", "Harika!" veya "Aferin!" yüksek sesle söylendiğinde övgü olarak algılarlar. Ve patili dostlarımızın bizlerle dil anlama konusunda ortak bir noktaları daha var:
Köpeklerin beyinleri de tıpkı bizimki gibi dili hiyerarşik olarak işler.
“KÖPEK İLE İNSAN BEYNİ ARASINDAKİ DİL İŞLEME BENZERLİKLERİ VE FARKLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI DİLİN EVRİMSEL KÖKENİNİN ANLAŞILMASINA ÇOK KATKI SAĞLAYABİLİR.” (ANNA GABOR, Etoloji Enstitüsü'nden biyolog, ELTE)
Köpekler ayrıca beyinde insanlarla aynı alanlarda kelimeleri ve tonlamaları ayrı ayrı işler. Ayrıca beyin korteksindeki beynin daha yüksek seviyelerinde kelimeleri deşifre ederler. Tonlamalar ise serebral korteksin altındaki subkortikal bölgeleri aktive eder.
Köpek ve insan: Özel bir ilişki
Biz insanlar kendimizi özellikle şefkatli olarak görsek bile: neredeyse tüm hayvanlar duygusal sinyalleri algılayabilir, seçebilir ve anlayabilir. Davranışsal bir bakış açısıyla, bu yetenek mantıklıdır çünkü bireyin aynı türden olanların motivasyonlarını anlamasına ve onlarla etkileşime girmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, bu "duygusal beceriler" yalnızca türdeşlerle iletişimle sınırlıdır.
São Paulo ve Lincoln Üniversitelerinden bilim adamları, yakın zamanda yayınlanan "Köpekler, köpek ve insan duygularını tanır" başlıklı makalelerinde, bu kuralın köpekler ve insanlar arasındaki ilişki için geçerli olmadığını öğrendiler. Farklı türlere rağmen, köpeklerimiz insanların duygularını algılayabilir ve anlayabilir!
Araştırma: Köpekler İnsanları Anlıyor mu?
Hayvanlar, aynı anda kullanılan çeşitli sinyaller kullanarak iletişim kurar. Tipik sinyaller arasında örneğin vücut dili, yüz ifadeleri veya farklı sesler bulunur.
Şunlar geçerlidir: Ne kadar tekdüze sinyal gönderilirse, ilgili kişi tarafından mesaj o kadar net alınır. Peki ya iletişim tür sınırlarının ötesine geçerse ve dış koşullarla değil de ruh hali ile ilgiliyse? Bunu öğrenmek için bilim adamları bir araştırma yaptılar: test köpeklerine, daha önce bir "alışma aşaması" olmaksızın aynı duygusal mesajla sesler ve yüz ifadeleri oynatıldı.
Tez: Köpekler insanların duygularını anlıyorsa, yüz ifadeleri ile karşılık gelen ses arasında bir bağlantı kurabilmelidirler.
Test grubu
Bu araştırmaya 17 köpek katıldı. Patili dostlarımıza mutlu ve kızgın görünen bir kişinin resimleri gösterildi. Aynı zamanda, aynı duygusal ifadelere sahip - yani mutlu veya kızgın - insan sesleri çalındı. Araştırmacılar daha sonra köpeğin davranışını gözlemlediler ve kendilerine şu soruyu sordular: Köpekler, çalınan sesleri uygun yüz ifadesiyle ilişkilendirebilir mi?
Soruya cevap bulmak için test köpeklerinin meydana gelen bakış yönleri kaydedildi ve incelendi. Mutlu ses çalındıysa ve köpek mutlu yüze 2,5 saniyeden fazla baktıysa, araştırmacılar test köpeğinin sunulan duyguları ilişkilendirip yorumlayabildiğinin kanıtlandığını düşündüler.
Sonuç
Köpekler, insan bakıcı olsun ya da olmasın, insan duygularını anlayabilir! Test köpeklerine yabancılar ve sesler çalınmasına rağmen, vakaların %67'sinde çalınan sesleri doğru yüz ifadesiyle eşleştirebildiler. Bu sonucun, köpekleri yüz ve seslerle tanıştırmadan elde edilmiş olması, araştırmacıları, dört ayaklılar ve iki ayaklılar arasındaki duygusal bağın, farklı gruplarda yaşamak için temel teşkil ettiğini düşündürmektedir.
Köpekler duygusal olarak oldukça zekidir
Köpek sahiplerinin her zaman bildiği şey artık bilim tarafından da doğrulanıyor: Köpekler insan duygularını anlar! Şimdiye kadar, patili dostlarımız, başka bir türün, yani biz insanların ifade ettiği duyguları anlama yeteneğine sahip olduğu gözlemlenen tek hayvandı. Başka bir deyişle, küçüklerimiz duygusal olarak oldukça zekidir.
Şimdi sıra sizde: Köpeğiniz duygularınızı okuyabiliyor mu? Dört ayaklı arkadaşınızla ne gibi deneyimler yaşadınız? İçeriğimizi okuyarak bu sorulara cevap bulabildiğinizi düşünmekteyiz.