Anasayfa

 Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Sorunu ve Çözümü

Köpek dostlarımızda ayrılık sendromu ya da terkedilme aksiyetesi olarak da bilinen ayrılık kaygı durumu, sıkça görülen psikolojik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrılık anksiyetesi genel olarak evde yalnız bırakılmış ya da onlara bakan kişilerden uzun saatler sonucunda ayrı kalan köpek dostlarımızda gerçekleşmektedir. Ayrılık anksiyetesi taşıyan köpek dostlarımız paniğe kapılır ve evdeki eşyaları zarar verip evi dağıtabilir. Hatta eğitimi olsa bile eve dışkısını yapabilir. Yalnız bırakılmak ve onlara bakan kişiler ile yeteri kadar zaman geçirememek dışında köpek dostlarımızda bu sorunun görülmesinin bir diğer sebebi de yaşam ortamının değişmesidir. Onlara bakan kişinin vefatı, ya da diğer evdeki evcil hayvanların gitmesi de ayrılık anksiyetesi durumunu tetikler. Aynı zaman içinde köpeğin yaşamış olduğu eve gelen başka bir evcil hayvan ya da yeni doğmuş bir bebek ile beraber onlara bakan kişinin ilgisinin azalmasına ya da yön değişimine sebep olması sebebi ile köpeğiniz ayrılık anksiyetesi yaşayabilir.

Psikolojik bir sorun olan ayrılık anksiyetesi, her köpekte rastlanmamaktadır. Bunun sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da köpek dostlarımızın almış olduğu eğitim, yetiştirilme tarzları, geçmiş yaşamından kalan travma ve benzer ayrılıklar, bu konuyu direkt olarak etkileyebilir. Bir diğer görüş ise ayrılık anksiyetesi taşıyan köpek dostlarımızın fiziksel bir rahatsızlığının olabileceği yönündedir. Bu şekilde davranan köpek dostlarımızı direkt olarak veteriner hekime götürmek çok mantıklı bir hareket olacaktır.

Köpek Dostlarımızda Ayrılık Anksiyetesi Belirtileri

Köpeklerimizde ayrılık anksiyetesi yaşanıp yaşanmadığını anlayabilmek adına belirtilere dikkat etmek gerekir. Bu belirtiler gayet açıktır. Ev içerisinde uzun zaman kalmıyorsanız ve köpek dostunuzu yalnız bırakıyorsanız bazı belirtileri takip edip bu kaygıyı yaşayıp yaşamadığı anlaşılabilir. Eğer minik dostunuz siz evde yok iken ev içerisinde bulunan eşyalara zarar veriyor ise ya da evinizi dağıtıyorsa o zaman bu durum ayrılık anksiyetesi olabilir. Bu en basit belirti idi. Ev içerisinde canı sıkılan her köpekte görülen ev dağıtma konusu tam olarak kaygı belirtisi taşımaz. Daha da ciddi göstergelere bakmamız gerekiyor. Köpek dostunuz yalnız iken sürekli olarak havlıyor ya da yüksek uluma sesleri çıkarıyorsa bu durumda ayrılık anksiyetesi taşıyor olabilir. Bu önemli bir göstergedir. Ev içerisine dışkılamak ya da siz evinize döndüğünüz zaman sakinleşmeyecek şekilde aşırı tepkiler vermek en son varılan noktalardan birisidir.

Köpek Dostlarımızda Ayrılık Kaygısı Çözümü

Canınız, her şeyiniz olan köpeğinizin kaygısı yaşadığını düşünüyorsanız öncelikle direkt olarak veterinere götürmekten çekinmemelisiniz. Çünkü bu durum yalnızca psikolojik değil direkt fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Veteriner hekiminizin tavsiyeleri ışığında bu kaygı çözümü için öncelikle onlara çok daha fazla vakit ayırmalısınız. Onların yalnızca evde kaldığı saatleri daha aza indirmeli ve gerekirse sizin evde olmadığınız durumlarda onları başkasının gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Başka bir evcil hayvan sahiplenmek de soruna çözüm olabilir ancak bu noktada köpek dostunuzun asıl isteğinin "siz" olduğunu unutmamanız gerekir. 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X