Anasayfa

 Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimleri (Sosyalizasyon)

Sevimli dostlarımız, öğrenmeye en yatkın hayvanların başında gelmektedirler. İnsanların jest ve mimik hareketlerini okuma yeteneğine sahip olan nadir canlılardan biri olan köpekler, başta tuvalet eğitimi olmak üzere birçok farklı alanda eğitimleri kolayca yapılan canlılardır. Hem köpeklerin hem de sahiplerinin yararına olan bu eğitimler, köpeğin sağlıklı bir psikolojiye sahip olarak huzurlu ve mutlu yaşamasına da yardımcı olmaktadır. Sosyalizasyon adı verilmiş olan bu eğitim ise erken yaşlarda minik dostlarımıza verilmesi gereken eğitim türlerinden birisidir. Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimleri ( Sosyalizasyon ) konusunda bilgi sağlayacağız.

Sosyalizasyon Eğitimi Nedir? Neden Gereklidir?

Sevimli canlılarımızın insanlarla birlikte yaşamalarını kolaylaştırmak adına ve diğer evcillerle iyi ilişkiler kurmalarını sağlamak adına verilen eğitim biçimine sosyalizasyon adı verilmektedir. Bilindiği üzere evcil köpekler boyutları her ne olursa olsun egzersiz ve tuvalet ihtiyacını giderilmesi gibi zorunlu nedenlere bağlı olaraktan ev dışarısına çıkarılmak durumunda olan canlı türüdürler. Bu durumda onların dışarıda birçok farklı türden canlı ile karşılaşmaları anlamına gelmektedir. Yani sevimli dostlarımızın sosyalleştirilmesi için diğer canlılarla karşılaşacak ve onlarla temas etmek zorunda kalacaklardır. Bu karşılaşmalar, doğru iletişim kurabilmeleri adına ve saldırgan davranışlarından uzak durabilme becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenden dolayı sevimli dostlarımızın sosyalizasyon eğitiminden geçmesi oldukça önemlidir.

Sevimli Dostlarımızda Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Yapılmalıdır?

Sevimli dostlarımız 8 haftalık olduklarında annelerinden tamamen ayrılmış olurlar. Bu iki aylık süre zarfında hayatta kalmaları ve temel ihtiyaçları giderme üzerine kurulmuştur. Yavru dostlarımız, 8 hafta boyunca kardeşleri ve anneleriyle sosyalleşmektedir. Annesinden belli bir eğitim almış olan köpek kardeşleri ile de birlikte yaşamayı öğrenmiş olur. 2 aydan sonra annesi ve kardeşlerinden ayrılan minik yavrunun sosyalleştirilme zamanının gelmesi demektir. Bu aşamada köpekler öncelik olarak sahipleriyle tanışır. Doğada sürü halinde yaşıyor olmalarından dolayı ve sosyalleşmeye yatkın yapılarından kaynaklı sosyalizasyon eğitimleri oldukça kolay olur. Yavru köpekler sahiplerine çok kısa sürede alışarak onlarla çok iyi bir ilişki kurmaya başlarlar.

Köpekleri Diğer Evcillerle Tanıştırmak

Sevimli dostlarımızın karakter gelişimlerini etkileyen ve hayat kalitelerini arttıran eğitimleri süresince ilk öce insanlarla iletişimleri sağlanması gerekmektedir. Köpek, dışarı çıkmaya hazır olduğunda diğer canlılarla karşılaşmış olacaktır. Bu karşılaşmalar köpeğin güvende hissettiği yuvasında olması çok önemlidir. Köpek sahipleri köpeğinin yanındayken başka bir köpekle onu bir araya getirmek ve temas süresini kısa tutmak çok doğru bir yöntemdir. Bu tanıştırma uygulaması sık sık kısa sürelerce yapılması köpeğin sosyalleşmesine çok yardımcı olacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X