"Köpek gibi yoruldum", bu sözü herkes bilir ve esneyen köpeğiniz bazen bu deyim hakkında sizi gülümsetir. Ancak "köpek gibi yorgun" tabiri tesadüf değildir. Uyku, köpekler için o kadar önemli bir konudur ki, köpeklerin "yorgunluğunu" arttırmak için bile kullanılmaları gerekmiştir.
Bir köpeğin gerçekte ne kadar uykuya ihtiyacı vardır?
Köpeklerin uykuya ihtiyaçları insanlara göre çok daha fazladır. Ortalama olarak, insanların kendilerini rahat ve formda hissetmeleri için geceleri yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyaçları vardır. Öte yandan bir köpeğin uyku davranışı bizden tamamen farklıdır. Çok fazla uykuya ve dinlenme molasına ihtiyacı var.
Yavru köpekler ve yaşlı köpekler daha fazla uyur
Köpeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu bir dizi faktöre bağlıdır. İster yavru köpekler, genç köpekler, yetişkin köpekler veya yaşlı köpekler olsun, bir köpeğin her yaşı farklı bir uyku ihtiyacını beraberinde getirir. Aynı zamanda biz insanlar gibi her köpeğin uyku ihtiyacı bireyseldir ve mizacına bağlıdır. Köpeğin cinsi, sağlık durumu ve aktivite durumu da uyku ihtiyacında rol oynar.
Köpek yavrusu
Olgunlaşmak, büyümek ve yavaş yavaş sağlıklı bir genç köpeğe dönüşmek için birçok gelişim aşamasına ihtiyacı vardır. Bunu yaparken enerji ve güç rezervlerini yeniler. Özellikle bir köpek yavrusu, birçok yeni izlenimi işlemek ve edinilen deneyimlerin ardından toparlanmak için çok fazla uykuya ihtiyaç duyar. Çünkü yavru köpekler dünyayı yetişkin bir köpeğe göre çok daha yoğun bir şekilde deneyimliyorlar. Bu nedenle yavru köpekler günde 18-19 saate kadar uyurlar.
Yavru köpekler güçlü uyku ustalarıdır ve oynadıkları her yerde uyuyabilirler. Yavru köpek sahipleri genellikle bu moladan memnundur. Yavru köpek büyüdükçe giderek daha az uyuyacaktır. Özellikle yaşamının ilk yılında genç köpek aşağıdaki gibi aktiviteler arasında geçiş yapar:
- Koşmak ve zıplamak, aynı zamanda çiğnemek ve yalamak, ani uykular.
- Yavru köpek ne kadar enerjik olursa, enerji depolarını yenilemeye ve düzenli uykuya da o kadar ihtiyaç duyar.
Yavru köpeğinizin yorgun olduğunu şu işaretlerden anlayabilirsiniz:
- Yavaş hareketler
- Kırmızı gözler
- Sık sık esneme
- Daha az iştah
- Koordinasyonsuz ve paytak yürüyüş
- Çömelme duruşu
- Bitkin hareketler
Yavru köpeğinizin gün içinde otomatik olarak ve iyi bir şekilde yaptığı şeyi, yani aniden uykuya dalmayı, öncelikle geceleri öğrenmesi gerekir. Genç köpeğin öncelikle gece ritmimize alışması gerekiyor. Geceleri otomatik olarak uyanırlar ve huzursuz olurlar.
Genç köpek mesanesini ancak en erken 12. haftadan itibaren bilinçli olarak kontrol edebilir. O zamana kadar mümkün olduğunca çabuk tepki vermeniz önemlidir, böylece köpek yavrusuyla hemen dışarı çıkabilirsiniz. Tıpkı bir bebek gibi, köpek yavrusu da zamanla gece boyunca uyumayı öğrenir.
Yaşlı ve hasta köpekler
Köpeklerin uyku ihtiyaçları yaşlandıkça değişir. Yetişkin köpeklerin, farklı sağlık ve yaşam evreleri nedeniyle, yavru oldukları dönemdekinden farklı bir uykuya ihtiyaçları vardır. Yetişkin bir köpeğin günde yaklaşık 11-12 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bunun tersine, yaşlı köpeğin metabolizması artık yavaşlamıştır. Genel olarak, yaşlı köpek aktivitelerinde daha yavaştır.