Anasayfa

 Muhabbet Kuşu İshal Olduğunda Ne Yapmalı?

Muhabbet kuşları evcil hayvanlarımızdan biridir ve hassas yapıları nedeniyle rahatsız olabilirler. Muhabbet kuşlarında yaygın olan bir hastalık da ishaldir.

Muhabbet kuşlarında ishal özen ve zamanında müdahale gerektiren ve iyi bakımla kolayca atlatılabilen bir hastalıktır.

Muhabbet kuşlarının uzun ömürlü olmaları, ev ortamında daha uzun ve sağlıklı yaşamalarından kaynaklanmaktadır. İyi yetiştirilmiş ve bakımlı muhabbet kuşlarının daha uzun yaşadıkları bilinmektedir. Muhabbet kuşlarının sağlıklı olmaması dış görünüşlerine ve beslenme dirençlerine de yansımıştır. Muhabbet kuşunuz ishal olduğunda ne yapmalı ve size ne iyi gelir sorusuna cevap bulmak için tüm bilgileri bir araya topladık.

Muhabbet kuşu ishaline ne sebep olur?

Muhabbet kuşu ishali birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu yaygın bir hastalık olduğu için gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Bir muhabbet kuşunun ishal olup olmadığı gözlemle belirlenebilir.

Kuşunuzda aşağıdaki semptomlar varsa dikkatli olun. İshalin nedenleri şu şekildedir:

  • Muhabbet kuşlarında ishal, kıştan yaza ve yazdan kışa geçiş sırasında havadaki değişiklikte görülebilir.
  • Yalnız yaşayan muhabbet kuşları depresyona girebilir. Sinirli ve huzursuz olduğunda, çok fazla yemek yiyebilir veya çok fazla su içebilir. İshal oluşabilir.
  • Muhabbet kuşlarında ishal, aşırı meyve ve sebze tüketimi, eski ve sağlıksız besinlerin tüketilmesi, sık besin değişikliği gibi beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabilir.
  • Yapıları onları sıcak iklimlere uygun hale getirir, bu nedenle soğuk veya sıcak ortamlarda hastalanabilir ve ishal olabilirler.
  • Kirli su bakteri üretimini arttırır ve muhabbet kuşlarında ishale neden olur.
  • Muhabbet kuşunuzun biyolojik bir hastalığı varsa bu bir belirti olarak da ishal görülebilir.
  • Hava akımında olmak ishale neden olabilir.
  • Muhabbet kuşlarında ishalin nedenleri arasında çeşitli mineral ve vitamin eksiklikleri de yer alır.
  • Muhabbet kuşlarının en yaygın sorunlarından biri stres ve iç parazitlerdir. İç parazitler çeşitli tedaviler gerektiren zor ama imkânsız olmayan bir muhabbet kuşu hastalığıdır.

Muhabbet kuşlarında ishalin tedavisi sebebi bulmakla başlamalıdır. Sebebini bilmiyorsanız, iyileşseniz bile tekrar olabilir. Papağanlarda ishal ve hastalıkların önlenmesinde temizlik ve hijyenin önemini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Muhabbet kuşu ishali belirtileri nelerdir?

Muhabbet kuşları sağlıkla ilgili hastalıkların belirtilerini gösterebilen ve genellikle hasta kabul edilen canlılardır. Muhabbet kuşlarının, kafeslerinin altı ıslaksa ishal olacaklarını anlamaları gerekir.

Muhabbet kuşu ishalinin en önemli belirtisi perianal fekal kontaminasyondur. Muhabbet kuşlarının dışkılarına bakılarak tespit edilebilir. Örnekler arasında sık dışkı, kanlı dışkı ve sulu dışkı bulunur. Ek olarak, belirtiler arasında iştah kaybı, uyuşukluk, tüylülük, halsizlik, sulu gözler ve burun akıntısı bulunur.

Muhabbet kuşunuz ishal olursa ne yapmalısınız?

Muhabbet kuşları, bakımlarını yaparken ishal veya benzeri durumlarda hastalandıklarını fark edebileceğiniz canlılardan biridir. Özellikle muhabbet kuşlarında sulu dışkı nedeniyle ishal olduğu tespit edilmiştir. Muhabbet kuşlarınızda ishal varsa dışkıları su şeklinde çıkarak kafeste rutubet oluşturabilir.

Muhabbet kuşlarının ishal olması durumunda ne yapılması gerektiği ile ilgili internette birçok kaynak var fakat bunları direkt olarak güvenilir bulmak muhabbet kuşlarımızın daha kötü olmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden en yakın veterinere götürmeniz ve onlardan bilgi almanız bu durumda en sağlıklısı olacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X