Anasayfa

 Turkish Van Kedisi Tüm Özellikleri ve Bakımı

Turkish Van Kedisi, ülkemizde yaşayan en meşhur kedi türlerinden birisidir. İyi bir yüzücüdür ve insanlarla yakın ilişkiler kurabilir. Ancak özellikle meşhur olmasının sebebi, çift renk göz yapısıdır. Genellikle mavi ve kehribar rengi gözleriyle ünlenmiş bir saf kedi ırkıdır. Peki, Turkish Van Kedisi tüm özellikleri nelerdir? Turkish Van Kedisi bakımı nasıldır?

Turkish Van Kedisi Özellikleri ve Vücut Yapısı

  • Kökeni: Türkiye
  • Karakteri: Uysal, Sevecen, Meraklı
  • Tüy Rengi: Beyaz, Sarı ve çeşitli desenler
  • Gövde: Orta büyüklükte
  • Kürk Yapısı: Sık ve yumuşak tüylü
  • Kuyruk: Kısa ve kalın

Turkish Van Kedisi Karakteri ve Özellikleri

Turkish Van Kedisi beslemek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de bu türün özellikleri ve bakımıdır. Peki, Turkish Van Kedisinin tüm özellikleri nelerdir?

Turkish Van Kedisi veya Türkiye’de seslenilen bir başka isim ile; “En Güzel Kedi”... Van Gölü etrafında ki vadide keşfedilen ve safkan kedi türlerinden bir tanesidir. Az önce bahsettiğimiz gibi onu meşhur yapan çift göz rengine sahip olmasıdır.

Yaşadıkları bölgeye epey sadık olan Turkish Van Kedisi, zeki ve seçici yapılarıyla dikkat çekmektedir. Safkan bir tür olduklarından dolayı ülkemizde bu kedi türünü korumak için çeşitli sivil toplum örgütleri kurulmuştur. Özellikle 1992 yılında Van 100. Yıl Üniversitesinde kurulan “Van Kedisi Araştırma ve Koruma Merkezi (VKAM)” bu sivil toplum örgütlerinin başında gelmektedir.

Van Kedisi, uzun yıllar boyunca Van yöresi halkı tarafından bakılmıştır. Sokakta serbestçe dolaşan ve cana yakın tavırları, halk arasında sevgiye yol açmıştır. Van yöresinde “Pişik” de denmekte olan Van Kedisi, 1950 senelerinde Türkiye’den dışarı çıkarılmıştır. Yurt dışında da ünlenen bu kedi türü, “Turkish Van Cat” olarak literatürde yerini almıştır.

Peki, Turkish Van Kedisi bakımı nasıldır?

Turkish Van Kedisi Bakımı

Turkish Van kedisi bakımı genellikle insanların en merak ettiği konulardan birisidir. Dışarıdan bakıldığında beyaz tüyleri ve renkli gözleriyle oldukça ilgi çekmektedir. Peki, Turkish Van Kedisi bakımı nasıldır? Turkish Van Kedisi bakımı zor mudur?

Uzun bir kürke sahip olduğundan dolayı bakımının zor olduğu düşünülmektedir. Ancak tüyleri oldukça kolay taranmaktadır. Haftada birkaç kez tarama yaparak kediyi rahatlatabilir ve tüy dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.

Az önce de bahsettiğimiz gibi, Turkish Van Kedisi yüzücü bir kedidir. Onu çift göz rengi gibi diğer türlerden ayıran özelliklerinden birisi de suyu sevmesidir. İki ayı doldurması itibariyle hava sıcaksa yıkamanızda hiçbir sıkıntı yoktur. Ancak hava sıcaklığı önemlidir. Çünkü Turkish Van kedisi sahip olduğu kalın kürküne rağmen soğuk havalarda üşürler.

Etçil bir kedi türü olan Turkish Van Kedileri, proteinle beslenmektedir. Protein bakımından zengin olan mamalar tercih etmek, kedinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Turkish Van Kedisi Vücut Yapısı

Turkish Van Kedisinin karakter özelliklerine bakacak olursak; zeki, sıcakkanlı ve meraklı olduklarını söyleyebiliriz. Fiziksel olarak ise kısa tüyleri ve kısa kulakları ile dikkat çeken Turkish Van Kedisi, kıvrak ve kaslı bir yapıya sahiptir. Ağırlıkları genellikle 3,5 ile 7 Kg arası değişmektedir.

Turkish Van Kedisinin bir diğer özelliği ise, suya kendi istekleri ile girmelidir. Suya girmekten oldukça keyif alan Van Kedisi, bu özelliği ile de diğer kedilerden ayrılmaktadır. Bu kediler, kısa bir sürede değişen ortama ayak uydurabilmektedir.

Genellikle beyaz tüyleri olan Van Kedisinin; baş ve kuyruk kısımlarında sarı-kahve ve daha koyu renklerde tüyler olabilir. Kuyruğu ise tıpkı bir tilki kuyruğu gibi kabarık şekildedir.

Turkish Van Kedisinin Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Turkish Van Kedilerinin tıpkı yetişkin insanlarla olduğu gibi çocuklarla da arası çok iyidir. En uysal kedilerden birisi olan Van Kedileri, aileler için de iyi bir kedi tercihidir. Diğer hayvanlarla ilişkileri de genellikle iyi olsa da başlangıçta tanıştırma aşamasında dikkatli ve kontrollü davranılmasında fayda vardır.

Turkish Van Kedisi Sağlık Durumu

Turkish Van Kedisi; Şubat, Nisan ve Haziran aylarında kızgınlık dönemine girer. Bu kızgınlık dönemi periyotları yaklaşık 10 gün kadar sürmektedir. Eğer Van Kedisi, kızgınlık dönemi içerisinde gebe kalırsa, o yıl içinde bir daha kızgınlık göstermez.

Turkish Van Kedisinin gebelik süresi 62 gün civarındadır. Gebeliğin ilk ayından itibaren karnı şişmeye başlar. Bu gebelik dönemi boyunca karnını kimseye dokundurtmaz. Ancak yine gebelik dönemlerinde sevgi istekleri normal yaşamına göre daha fazladır. Turkish Van kedisi de, tıpkı diğer kediler gibi gözlerden uzak bir yerde doğurmayı istemektedir. Bu nedenle gebelik döneminin birinci ayının sonundan itibaren karanlık ve görece ıssız bir yer aramaya başlar.

Turkish Van Kedisi, yavrularını yaklaşık 50-60 gün süreyle emzirmektedir. En fazla 4 yavru doğurabilen dişi Van Kedisi, yavruları için şefkatli ve oldukça ilgili bir annedir. Turkish Van Kedisi yavruları, doğdukları anda her iki göz rengi de gridir. İki aylık oluncaya dek gerçek göz renkleri oluşmaya başlayacaktır.

Turkish Van Kedileri Eğitilebilir mi?

Turkish Van kedileri eğitime çok iyi cevap vermektedir. Kendisine öğretilen her şeyi hızlıca öğrenmektedir. Ayrıca tuvalet eğitimini de hızlıca alıp sorun yaşatmadan ömür boyu kullanmaktadır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X