Anasayfa

 Türkiye’deki Kedi Irkları - Kedi Cinsleri

Kediler çok cana yakın hayvanlardır. İnsan hayatına pozitif etkileri çok fazladır. Kediler eski zamanlardan bu yana insan hayatında farklı amaçlarla da beslenmiştirler. Evlerin içindeki kemirgenlere karşı, ahşap gemilerdeki fareler için hep kediler beslenirmiş. İnsanların şehir hayatına geçişi ile birlikte kedilerde evcil hayvan kategorisinde yer almaya başlamışlardır. Ne kadar kediler için yaban hayvanı denilse bile, kedigiller ailesinin tek evcil hayvanıdırlar. Diğer kedigiller ailelerine bakarsak gayet yırtıcı ve yabanidirler. Ülkemizde de kedi çok sevilen bir hayvan türüdür ve çok fazla sayıda kedi bulunur. Peki, Türkiye’deki kedi ırkları hangileridir? Aşağıdaki yazımızda ülkemizde olanı kedi ırklarından bahsedeceğiz.

Mavi Rus Kedisi

Mavi Rus Kedileri diğer kedilere göre tüyleri daha kısadır. Renkleri gri ile mavimsidir ve yüzleri diğer bildiğimiz kedilere göre daha uzundur. 1800lü yıllarda Kuzey Avrupa taraflarında olan bu kedi ırkı ikinci Dünya Savaşı sonrası birçok farklı coğrafyaya getirilmiştir. Kökeni bile tam bilinmeyen bu hayvan, kimilerine göre Rusya limanından getirildiği düşünülmektedir. 1871 yılında Mavi Rus Kedisi insanların odağı olmuş ve çok fazla ilgi görmüştür. 1972 tarihinde İngiltere tarafından resmi olarak kabul edilmiş olmasına rağmen savaş zamanlarında her evcil hayvan gibi çok zorluklar yaşamıştır.

Japon Kedisi

Japon kedisi farklı türlerin birleşimi sonucu olan bir kedi değil, doğal oluşan bir kedi türüdür. Kökeni Japon adalarına dayanır ve ilk ortaya çıkışının 1000 yıl önceye dayandığı bilinir. 1000 yıl önce Çin veya Kore’den getirildiği düşünülüyor. İlk zamanlar rahipler tarafından tapınakları kemirgenlerden uzak tutmak için bakıldığı düşünülüyor. Günümüzde de Japonya’da en yaygın bulunan kedi türüdür. Bu kedi ırkı çok uysal ve oyuncudurlar. Hemen arkadaş olunabilecek kapasitede olan bu kediler her zaman mutludurlar. Diğer kedi ve köpekler ile de çok iyi anlaşırlar ve miyavlama sesleri çok güzeldir.

Somali Kedisi

Somali kedileri çok asil hayvanlardır. Türleri hem uzun tüylü hem kısa tüylü olabileceği kanıtlanmıştır. Her yere ve her insana kolayca alışıp arkadaş olabilme özelliklerinden dolayı çok tercih edilirler. Kafa yapıları küçüktür ve değişik yapıda burunları vardır. Bu özellikleri ile Somali kedileri kolay ayırt edilebilmektedirler. Genellikle et ile beslenmeyi seven bu kedi türüne başka yiyecek yedirmek oldukça zordur. Tüyleri pamuk gibi olan bu kedileri sık aralıklarla taramanız gereklidir.

Ankara Kedisi

Kökeni Anadolu olan Ankara kedileri Türkiye’de en fazla bulunan ikinci kedi türüdür. Ankara kedileri ilk olarak 1700lü yıllarda yabancı ülkelerle tanışmıştırlar. 1800lü yıllarda ise Avrupa’da asil insanların evlerinde yaşamaya başlamışlar. Ankara kedilerinin en çok dikkat çekme sebebi ise, saf ve doğal bir ırk olmasıdır. Zarif ve naif olan bu hayvanların zekâsı da küçümsenmeyecek kadar fazladır. Her ne kadar zamanla yaşlansalar bile enerjilerinde azalma olmaz. Tek kötü özellikleri ise sudan nefret ederler.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X