Anasayfa

 Yavru Köpekler Neden Titrer? Sebepleri Nelerdir?

Annelerinden henüz yeni ayrılmış olan yavru köpeklerin zaman zaman titredikleri görülmektedir. Yavru köpeklerde titreme uyuduklarında bile görülebilir. Bunun birden çok nedeni vardır. Titreme belli koşullar altında yaşanıyorsa normal olarak kabullenilmektedir. Uyku sırasında, soğuk havalarda ve güvensiz hissedilmede, korku ve heyecan gibi çok yoğun yaşanılan duygu anlarında minik dostlarımızın fiziksel olarak verdikleri olağan bir tepki olan titreme herhangi bir hastalığa da işaret olarak bilinmektedir. Bundan dolayı sevimli canlılarımızın titreme anlarını takip etmek ve bir sağlık sorunu sonucunda titreyip titremediğini anlamak ise sahiplerinin en önemli görevidir.

Yavru Köpeklerde Titremenin Nedenleri Nelerdir?

Minik dostlarımız titriyorsa bu, kendisini güvende hissetmediği anlamına geldiği gibi hastalığının hatta üşüdüğünün göstergesi olarak da bilinmektedir. Bunun için minik dostumuzun hangi koşullarda titrediğinde ve ruh halinin nasıl olduğuna da bakılması gerekmektedir. Bunun dışında titremeye eşlik eden başka fiziki belirtilerin olup olmadığını da titremenin nedenini anlamak için belirleyicidir. Asıl bilinmesi gereken ise yavru köpeklerin titremesine neden olan etkenlerdir. Bu faktörler ise uyku hali, duygusal nedenler, vücut ısıları ve hastalık belirtileridir.

Uyku Hali

Minik dostlarımız uyurken titrerler. Bu durum, onların sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Minik dostlarımız da biz insanlar gibi rüya görürler ve görmüş oldukları rüyalara tepki verirler. Bu tepkilerin ilki de titremedir. Uyku halindeyken titreme, minik dostumuzun derin uyuduğunu göstermektedir. Derin uyku sevimli dostlarımız için insanlarda olduğunun aksine oldukça kısa süreli gerçekleşmiş olsa da özellikle yavruyken derin uykuda titreyebilirler, ses çıkarabilirler, göz hareketleri olabilir, hatta bacaklarını da hareket ettirerek uyanabilirler. Bu durum olağan bir durumdur. Korkulacak bir şey değildir. Uyuyan minik dostlarımızın titremesine müdahale edilmesine gerek yoktur.

Duygu Durumu

Minik köpekler, güvende oldukları alanlarda yani annelerinin yanından ayrıldıklarında çok endişeli olabilirler. Yaşayacakları yeni yere alışıncaya kadar da endişeleri devam eder. Bundan dolayı özellikle yalnız kaldıklarında titremeleri kaçınılmaz olur. Bu titreme sahiplerine ve yuvasına alıştığı zaman azalacak ve büyümeye başlayınca da tamamen ortadan kalkmış olacaktır.

Vücut Isısı

Minik dostlarımız 4 haftalık olana kadar oldukça hassas olurlar. Ortamın ısısına ayak uydurmakta çok zorlanırlar. Vücut ısıları bir aydan küçük köpeklerde çok düşük olduğu için üşümeler görülmektedir. Üşümelerde titremeye yol açar. Fakat tüyleri çıkmaya başladıkça miniklerin vücut ısıları normal seviyeye döner ve çok daha az üşürler. Bu da titremenin azalmasına yardımcı olur.

Hastalık Belirtisi

Titreme, yavru köpeklerde bir hastalığın belirtisi olabilir. Burada asıl dikkat edilmesi gereken şey ise titremeye eşlik eden belirtilerdir. Eğer ki sevimli dostumuz titremenin yanında halsizse ve sürekli uyuma isteği göstermiş oluyorsa herhangi hastalığa yakalanmış hatta zehirlenmiş dahi olabilirler. Bunların dışında, kusma, ishal, göz ve burun akıntısı titremeye eşlik ediyorsa kötü sonuçların belirtisi demektir. İç organ hastalığı, yaralanma, bakteri ve virüs kaynaklı rahatsızlık ve enfeksiyonlar yavru ve yetişkin bütün köpeklerde titremeye yol açabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X