Yavru papağanların ilk 6 ayda beslenmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde yavruların ihtiyacı olan temel besinler, anne sütü ve yüksek kaliteli yavru mama olarak adlandırılan özel papağan mamalarıdır. Bu mama, yavru papağanların gelişimine katkıda bulunan vitaminler, mineraller ve diğer besleyici maddeler içerir.
Yavru papağan sahipleri, yeni bir arkadaş edinmenin heyecanını yaşarken aynı zamanda onun sağlıklı olduğundan da emin olmak istiyorlar. Yavru papağanların sağlık kontrolü, iyi bir yaşam kalitesi sağlamak için oldukça önemli bir adımdır.
Papağanların gelişim aşamaları
Yavru papağanların gelişimi beş ana gelişim aşamasına ayrılabilir. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir
- Yenidoğan
- Yavru papağan
- Yavru papağan
- Sütten Kesme
- Ergenlik öncesi
Yenidoğan
Yaşamlarının başında, yumurtadan yeni çıkmış papağanlar gözleri kapalı olarak doğarlar. Ayrıca vücutlarında tüy yoktur ve kör ve sağırdırlar.
Vahşi doğada, papağan ebeveynleri yavrularını ağızlarından besleyerek büyütürler. Anne ve çocuk yoksa, sahibi papağan yavrusunu mama içeren özel bir şırıngayla beslemelidir.
Papağanlar belli bir aşamaya geldiklerinde gözlerini açarlar ve sahiplerine bağlı kalarak onları dinlerler.
Yavru muhabbet kuşları gözlerini ilk kez açtıklarında anneleri ile derin bir bağ kurarlar. Eğer başka muhabbet kuşu yoksa, sahipleriyle daha da güçlü bir bağ geliştirirler.
Bu dönemde papağanların gelişimi hayati önem taşır. Bu nedenle görme, dokunma ve ses yoluyla uyarılmaya ve etkileşime ihtiyaçları vardır.
Yavru papağanlar
Yavru papağan dönemi, papağanın uçmayı öğrenmeye başladığı dönemdir. Bazı papağanlar yemek konusunda aşırı takıntılı hale gelir ve kilo almaya başlar. Sonuç olarak, yiyecek için sahiplerine veya anne babalarına bağımlı olmaya devam ederler.
Asla kanat kesme gibi işlem uygulamayın!
Yavru papağan nasıl beslenir?
Ebeveynleri olmayan papağanlar 3-5 ay boyunca elle beslenmelidir. Bunu yapmak için özel olarak formüle edilmiş bir el yemi kullanabilirsiniz. Bu yem kaynar su ile karıştırılır ve peletler çözülene kadar soğumaya bırakılır. Burada belirli sıcaklıkta tutulmalıdır. Lütfen bu sıcaklığı veteriner hekimlerden öğrenin.
Papağan elle besleme aşamasını geçtiğinde, yumuşak tahıllar ve sebzeler gereklidir. Aşağıda bu amaçla kullanılabilecek bazı malzemeler verilmiştir
- Islatılmış ve filizlendirilmiş tahıllar
- Pişmiş patlamış mısır taneleri
- Yumuşak sebzeler
- Taze meyve
- Şimşir ve karahindiba gibi çeşitli otlar
Bir papağanın sindirim sisteminin kuru tahıllar ve peletlerle baş etmesi zaman alır. Bununla birlikte, papağanınızın tüketmesi için bir tabak pelet bırakmak iyi bir seçenektir. Ayrıca, kafeste her zaman su bulundurmayı unutmayın.