Sizlere bu içeriğimizde köpek besleme rehberi yapmak istedik. Köpek dostlarımızın beslenme rehberi ilk kez köpek sahiplenen insanlar için okunması gereken bir kılavuzdur. Köpek dostlarımızı besleme konusunda çok dikkatli davranmalısınız. Yavru köpek dostlarımızın sütten kesildikten sonra ilk kuru mamaya geçişi elbette kaliteli mamalar ile olmalıdır. Kemikleri, hücre ve dokuları, kasları yediği besinler ile gelişmektedir. Çok az ya da çok kaloriye sahip mamalara karşı çok dikkatli olmalısınız. Yavru köpek dostlarımızın ne kadar mama yiyeceği ile ilgili bir kılavuz hazırlayarak sizi bilgilendirmek istesek de bu konuda en iyi çözümü veteriner hekiminizin verebileceğini ayrıca bu içeriğin bir bilgilendirme yazısı olduğunu unutmayın.
Emziren Köpekler Ne Yer?
Yavru köpek sahiplenme sonrasında yaşamın her aşamasında beslenim konusunda neye ihtiyaç olduğunu öğrenebileceğiniz ve gelişiminde nasıl katkı bulunulması gerektiğini öğrenmeniz elzemdir. Yetişkin bir köpeğiniz var ise ve yavrusu olduysa ilk 2 ay mutlaka anne sütü almasını sağlamalısınız. Anne köpek dostlarımızın sağlık durumları ve yavrularını çok iyi bir şekilde emzirmesi adına kaliteli içeriğe sahip köpek mamaları ile beslenmesi çok önemlidir. Doğum ile beraber anne köpeğin beslenim ihtiyacı da artacaktır. Ortalama olarak yavru köpek dostlarımızın 450 gr ağırlığa sahip olabilmesi adına annenin 100 kaloriye ihtiyacı olduğu bilinir. Bunu sağlayabilmek adına anne köpeğin 100 kalorilik bir beslenime ihtiyacı olacaktır.
Anne köpek dostlarımızın yeterince kalori alamaması süt miktarında azaltıcı bir etkiye sahip olmasını sağlayabilir. Düzensiz beslenme durumu süt kalitesini bozacaktır. Hamile köpek ya da emziren köpek dostlarımızın ne kadar mama yemesi gerektiğini belirlerken bakılması gereken birkaç faktör olduğunu unutmamalısınız. Çevrenin ısısı, köpek dostumuzun aktivite durumu, metabolizma çalışma hızı, kaç yavru doğurduğu ve bu yavruların ne kadar büyüklükte olduğu, anne köpek dostumuzun kilosu hesaba alınarak kalori hesabı yapılmalıdır. Bu durumda en iyi yardımcınız elbette veteriner hekiminizdir.
Annesiz Yavru Köpek Nasıl Beslenir?
Mümkün olduğunca yavru köpek dostlarımızın anne sütü alması sağlanmalıdır. Ancak sokakta annesiz yavru köpek dostumuzu bulma gibi bir durumla karşılaşırsanız doğum sırasında anne köpeğin hayatını kaybetmesi gibi durumlarda ne yazık ki durum değişmektedir. Yavru köpek dostlarımızın beslenimi adına sorumluluk almak gerekiyor. Henüz yeni doğdukları için yalnızca biberon yardımı ile süt takviyesi yapılması gerekmektedir. Veteriner hekiminizden bu konu hakkında yardım almalısınız.