Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil hayvan sahiplerine mikroçip tanıtmak için bir genel duyuru yayınladı. Peki, evcil hayvan dostlarımıza çip takılması zorunlu mu? Eğer çipi yoksa ne zamana kadar tanımlanmalı?
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kedi ve köpekler için çip takma zorunlu hale gelecek. Evcil hayvanlarına çip takmayan evcil hayvan sahipleri, Tarım Bakanlığı Dijital Kimliklendirme Projesi kapsamında cezai sorumluluğa tabidir. Kedi, köpek ve gelinciklerin tanımlanmasına ilişkin Kurallara göre, evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere 31 Aralık'a kadar mikroçip takılmalıdır. İşte kedi ve köpekler için çip gereklilikleri hakkında bazı ilginç ayrıntılar.
Kedilere çip takmak zorunlu mu ve cezaları nelerdir çip taktırılmasının son günü ne zaman gösterilen tarihler:
Kedi, köpek, gelincik gibi evcil hayvanına mikroçip takmayan herkes, araçla seyahat yasağı da dahil olmak üzere 31 Aralık'a kadar para cezası ve yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
Mikroçip nasıl uygulanıyor?
15 haneli kod numarasına sahip bir mikroçip, kedi, köpek ve gelinciklerde iki kürek kemiğinin arasına veya ensenin sol tarafına, kulağa yakın kısmına bir şırınga ile deri altına yerleştirilir.
Deri altına yerleştirilen mikroçipler pasif radyo dalgaları ile çalışır ve her zaman aktif değildir. Mikroçip okuyucu ile radyo dalgalarının iletimi, iletilen radyo dalgalarını yansıtarak çalışır ve hayvanlara zarar vermez. Dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi ülkemizde de kedi, köpek ve gelincikler aynı şekilde kullanılacaktır.
Hangi bilgiler işleniyor?
Evcil hayvan adı, pasaport numarası, türü, cinsi, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, vilayet, eyalet, köy/bölge bilgisi ve acil durumda evcil hayvan bırakabilecek kişiler hakkında bilgi.
Evcil hayvanınızın mikroçip numarası, aşıları, sahiplik değişiklikleri, kayıp durumları ve hayvana yapılan her türlü manipülasyon hakkındaki bilgileri kaydediliyor. Hayvan sahibi 16 yaşından büyük ancak 18 yaşından küçük ise sorumlu olan ebeveyndir.
Kaybedersem ne olur?
Terk edilen veya kaybolan hayvanın daha önce sahibine ait olduğuna dair bilgi ve kanıt varsa sahibine bilgi verilir ve hayvanı alması için 30 gün süre verilir. Bulan kişi götürmek istemezse en yakın belediyeye ait olan hayvan barınağına götürülecektir.
Çipi yoksa veteriner onu görebilir mi?
Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı "Terk edilmiş hayvanlar, şikâyet edilen hayvanlar, kaybolan veya bulunan hayvanlar deri altındaki mikroçipler taranarak özel okuyucular tarafından teşhis edilebiliyor. Sokaktaki bir hayvandan onu alması istenecek. Hayvan zamanında alınmaz ise sokağa terk edilmiş sayılır ve idari para cezası uygulanır. Bu kural sadece belediyeye ait kedi, köpek ve gelincikler için geçerlidir.” İfadesini kullanıyor.