Anasayfa

 Evde Kuş Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Evde hayvan beslemek denildiğinde akla gelen hayvanlardan biri de kuşlardır. Evde beslenen kuş türlerine doğru bakım uygulandığında aranızdaki bağ kuvvetlenir. Evde daha önce kuş beslememiş veya kuş bakımıyla ilgili fazla bilgisi olmayan insanların kuş bakımıyla ilgili bilmesi gereken hususlar mevcut. Evde bakılabilen farklı kuş türleri ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyledir;

Muhabbet Kuşu Bakımı

Evde kuş beslemek denildiğinde akla ilk gelen tür muhabbet kuşlarıdır. Muhabbet kuşları evcil hayata yatkın, sosyal ve zeki canlılardır. Her muhabbet kuşunun farklı karakteristik özelliği bulunmaktadır. Yaşamları 10 yıla kadar sürebilen muhabbet kuşları sahiplenildiğinde gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış bir alan hazırlamanız gerekir.

Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir?

Kuşunuza doğru beslenme düzeni sağlamak, sağlıklı olması için ilk adımdır. Alacağınız tohumlar yem olarak muhabbet kuşunun temel besin ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Ara ara olması halinde yulaf, dal darı muhabbet kuşunun favori yiyeceklerinden olacaktır. Muhabbet kuşlarına meye / sebze vermenin faydalı olacağından ziyade oldukça zararlıdır. Çünkü bu tür gıdalar muhabbet kuşunun metabolizmalarını bozar. Muhabbet kuşlarının beslenmesi ile ilgili bilinmesi gereken önemli detaylardan birisi de, kuşların yemiş oldukları yemlerin kabuklarını yemliklerine geri bırakıyor olmalarıdır. Alacağınız akıllı bir yemlik ile birlikte kuşunuzun yemini bitirdiğini ve yemi yenilemeniz gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz. Açıkta satılan yemlerin kuşa hastalık bulaştırma konusunda büyük risk oluştururlar. Bu sebeple kuşunuz için yem tercihinizi açık yemlerden ziyade kapalı yemler tercih edilmelidir. Ayrıca kuşunuzun suyunu her gün yenilemelisiniz.

Muhabbet Kuşları İçin Kafes Seçimi

Muhabbet kuşları aktif ve enerjik bir kuş türü olmalarından dolayı günlük olarak evin içinde uçma fırsatı verilmesi gerekir ve bu sayede vücut sağlıklarını koruyabilirler. Kafes seçiminde ise kuşların kuyruklarının kafese çarpacak kadar küçük olmamalı, huzursuz olmasının önüne geçmelisiniz. Kafes temizliğini ise haftada bir yapılması gerekir. Kafes içinde oyuncak seçiminde dikkat etmeniz gerekir. Çok fazla oyuncak koymamalı, kuşun oyalanması için kiraz, bitki tomurcukları, koçanlı mısır, bitki yaprakları verilebilir.

Sultan Papağanı Bakımı

Sultan Papağanı, papağan ailesindeki en küçük kuş türüdür. Ev hayatınıza kolayca uyum sağlayabildikleri gibi kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmayan papağan türüdür. Erkeklerin çeneleri çok kuvvetli olmasından dolayı da taklit yetenekleri vardır. Sultan papağanlarının ortalama yaşam süresi 15-25 yıldır.

Sultan Papağanı Nasıl Beslenir?

Sultan papağanları birçok sebze ve meyveyi tüketebilir fakat ağırlıklı olarak sebze – meyve ağırlıklı tüketiyorsa bu sultan papağanının ishal olmasına ve ölümüne sebep olabilmektedir. Sevdiği meyve sebzelerin arasında üzüm, mango, kavun, çilek, brokoli, hindiba, havuç, kereviz, kabak bulunuyor.  Birçok bitkinin tohumuyla beslenebilen sultan papağanları, ay çekirdeği yemeyi çok severler fakat fazla tüketmeleri halinde karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Sultan papağanları muhabbet kuşu yemi, dal darı gibi yemlerle de beslenebilirler. Çoğu canlıda zararlı olabilecek gıdaların olabileceği gibi sultan papağanlarına zararlı gelebilecek yiyecekler bulunmaktadır. Soğan ve sarımsak sultan papağanlarında kansızlık yapması, aloe vera bitkisi papağanın gagasına değdiği zaman gagasına zarar vermesi, domatesin böbreklere ciddi zarar vermesi ve gut hastalığına sebep olması gibi zararları bulunmaktadır.

Sultan Papağanı Kafes Seçimi

Sultan papağanları için kafes seçimi önemlidir. Kafesin içinde yapacakları hareketler nedeniyle geniş ve gagalarının güçlü olması sebebiyle ince telli kafesin olmaması gerekir. Ayrıca kafesin altında ızgara bulunması gerekiyor. Herşeyi kurcalamaktan, gagalamaktan hoşlandıkları için bu durum papağanların kafes tabanında gezerken pisliklere ulaşamamaları içindir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X