Anasayfa

 Kedim Evde Tek Başına Ne Kadar Kalabilir?

Kedilerin yalnızlığı ve sessizliği sevmesi onların tüm ihtiyaçları karşılanmış şekilde olsa dahi evde tek başına uzun süre kalabileceği anlamına gelmemektedir. Her ne kadar genel olarak bilinen bağımsızlıklarına düşkün canlılar gibi bilinseler de aslında onlar da fazlasıyla sosyal hayvanlardır.

Kedilerin tek başına kalması süresini iki aşamada değerlendirmemiz uygun olacaktır. Onu tek bırakıp yeteri miktarda su ve mama dahi bıraksak tatil programı yapmak asla yapılmaması gereken bir davranıştır. Diğer senaryoda ise eğer sabah işe gidip akşam eve geliyor ve gelince gerekli ilgiyi gösteriyorsak bu durum kedi dostlarımız açısından herhangi bir problem teşkil etmeyecektir. Fakat bu durumu 24 saatten uzun süreye çıkarırsak hem psikolojik açıdan etkilenmelerine hem de mutsuzluk yaşamalarına neden olacağını göz ardı etmemelisiniz. Genelde kedi sahipleri tatil programı yaptıklarında komşu ya da arkadaşlarından dostlarını günü birlik ziyaret ederek mama ve tuvalet temizliği kontrolünü isterler. Bu durum da dönüş sürecinin uzun olmasından dolayı onların siz eve döndüğünde davranış bozukluğu göstermesine yol açacaktır.

Her ne koşulda olursa olsun yetişkinliğe giriş yapmamız kedilerin özellikle yavruluk zamanlarında yanlarında olmalısınız. Yavru kediler çok daha bakıma muhtaç olması ve bunun yanında göz takibi altında kalması olası kazalara karşı son derece önemlidir. Yetişkin kediler genelde kendi kendilerine fazlasıyla yeten canlılar olmasına rağmen bir günden fazlası onlar içinde uygun olmayacaktır. Ayrıca yaşlı kedilerinde bakım dışında ilgiye yavru kediler gibi ihtiyacı olabileceğini göz ardı etmemelisiniz.

Kedinizi Tek Bırakmak Zorunda Kaldıysanız Bunlara Dikkat Edin

  • Evden ayrılmadan önce mutlaka tuvaletleri temizleyin ve yeteri kadar kum olup olmadığını kontrol edin.
  • Mamasını ve suyunu kontrol edip, tazeleyin.
  • Uyku ve dinlenmek için keyif yapabilecekleri mümkünse güvenlik önlemleri alınmış pencere ve balkon bölümlerini onlar için uygun hale getirin. Dışarıyı izlemek onların sıkılmaması ve vakit geçirmesi açısından oldukça faydalı bir aktivite olacaktır.
  • Evcil dostunuzun oynaması için ortalıkta bıraktığınız oyuncakların ufak yutulabilir parçalar barındırmamasına dikkat edin. Gerekirse bu tip oyuncaklar yerine daha güvenli kedi oyuncakları satın alın.
  • Güvenlik konusunda sıkıntıya düşebileceğiniz bitkiler, eşyalar veya odalar var ise mutlaka oraların kapalı ve kilitli olduğundan emin olun.
  • Kediler meraklı hayvanlardır ve evin her bir noktasını keşfetmeye çalışmaktan vazgeçmezler. Mümkünse düşecek, devrilebilecek eşyalarınızı olası bir kaza yaşanmaması için sabitlemeyi unutmayın.
  • Eve dönüş süreniz bir günden fazla sürecek ise mutlaka çok yakın dostunuza ya da güvenilir bir komşunuza anahtar vermekten çekinmeyin.
  • Mümkünse evinize güvenlik ya da bebek kontrol kamerası taktırarak gün içerisinde neler yaptığını takip etmeye çalışın.

Unutmayın ki her kedinin karakteri farklıdır. Bazı kediler sizi günlerce görmese bile umursamazken bazı dostlarımız birkaç saat sahibinden ya da aile bireylerinden uzak kalsa size karşı tavır takınabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X