Anasayfa

 Exotic Shorthair Kedisi Özellikleri Nelerdir Bakımı Nasıldır?

1960’lı yıllarda ortaya çıkan hoş görünümü ve yumuşacık tüyleriyle başka bir “Shorthair” cinsi olan Exotic Shorthair sevimli bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Exotic Shorthair, American Shorthair ve İran kedisinden meydana gelen melez bir türdür. Sonrasında kısa tüylü İran Kedisi olarak anılmıştır.

Fakat sonraki yıllarda farklı bir ırk olarak kabul edilmiştir. Yumuşak hatlarıyla dikkat çeken bu cins kedi, 1986 yılında İran kedisinden ayrılmıştır. Şişman yanakları onun tombiş bir görünüm kazanmasını sağlamıştır. Bu kedi türünün yuvarlak ve iri gözleri vardır. Bu yüzden sonu sevmeye doyamayacaksınız.

Kusursuz dış görünüşünün yanı sıra huyları son derece yumuşa bir kedi türüdür. Bu kedi türü aynı zamanda Apartman yaşamına da oldukça uygundur. Bu yüzden onu evinizde ve bahçenizde rahatlıkla bakabilirsiniz.

Exotic Shorthair Özellikleri ve Vücut Yapısı

l Köken: Amerika

l Karakteri: Sevecen, Yumuşak Huylu, Sosyal

l Tüy Rengi: Gümüş, Kahverengi, Siyah, Mavi, Sarı

l Gövde: Orta

l Kürk Yapısı: Sık, Yumuşak

l Kuyruk: Kısa

Exotic Shorthair Karakteri ve Özellikleri

Yumuşak başlı bir kedi türü olan Shorthair tam bir kucak kedisidir. Exotic Shorthair sürekli olarak ilgi ister. Ardından da bu ilgiyi alana kadar sahibinin peşinden ayrılmaz. Bu kedi türlerinde herhangi bir şekilde sahibini yabancılama huyu da yoktur. Sahibinden çokça ilgi bekleyen bu kedi türü istediğini alana kadar sahibinin peşini bırakmaz.

Çok uyumlu bir kedi türü olarak göze çarpan bu tür neredeyse hiç miyavlamaz. Apartmanlarda yaşayanlar için son derece uygun bir kedi türüdür. Çok zeki bir tür olan bu kediye belli başlı temel davranışlar öğretilebilir. Exotic Shorthair mükemmel bir dosttur ve çocuklarla uyum içerisinde yaşar.

Eğer çocuğunuz varsa kesinlikle Exotic Shorthair türünü edinmelisiniz. Fakat bu tarz kedileri de yalnız başına bırakmamakta oldukça fayda vardır. Bu kediler yalnız kalmaktan çok fazla hoşlanmazlar. Bu yüzden bu tarz kedilerle ilgilenmeyecekseniz hiç sahiplenmemeniz daha doğru olur.

Exotic Shorthair Bakımı

Exotic Shorthair, tüyleri yumuşacık ve kısa olmasından dolayı, İran Kedisine göre daha az bakım gerektirir. Bu kedi türünün haftada bir kez tüylerinin alınması yeterli olacaktır. Bunun dışında gözleri sık akan bir tür olan Exotic Shorthair’in gözlerini ıslak bir pamuk ile düzenli olarak gözlerini silmek gerekmektedir. Bu bakımlar haricinde doğumundan itibaren Exotic Shorthair kedilerinin temel sağlık hizmetleriyle ilgilenmek yeterli olacaktır. Özellikle kedileri çocukluk döneminden itibaren veterinere götürmekte fayda vardır. Çünkü bu kedi türlerinde kronik hastalık olabileceği gibi bunlarında erkenden teşhis edilmesinde fayda vardır.

Exotic Shorthair Vücut Yapısı

Exotic Shorthair kedileri genellikle orta boyutludur. Bu yüzden kiloları da 3.5 ile 6 kg arasında değişmektedir. Kafaları ise geniş ve oval şekildedir. Kulakları küçüktür. Burunları ise basıktır. Bu kedi türünü en popüler yapan özellik ise yanaklarının tombik olmasından kaynaklanıyor. Fiziksel olarak çok kusursuz bir görünüme sahip olan bu kedi türü oldukça popülerdir. Çevremizde siyah, gümüş, sarı, kahverengi gibi renklerde görülebilmektedir. Kürkü ise genellikle desenlidir. Tüyleri ise sık ve kısadır.

Exotic Shorthair Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Bu kedi türü oldukça sosyal bir kedidir. Ayrıca çocuklarınızı da korur ve onlara sahip çıkar. Ayrıca bu sevimli dostlar evcil hayvanlarla da çok iyi geçinirler. Tabii ki doğum anından itibaren diğer evcil hayvanlarla bir arada bulunması onlar için daha iyi olacaktır. Exotic Shorthair kedileri küçüklük dönemlerinde biraz içine kapanık olarak göze çarpar. O yüzden bu kedi türünü yavruyken muhakkak sosyalleştirmenizde fayda vardır.

Exotic Shorthair Sağlık Durumu

Bu tarz kedi türünün de belli başlı sağlık problemi yaşadığı bilinmektedir. Bunlar: Böbrek hastalığı, kalsiyum oksalat ürolitiazis ve brakisefali solunum hastalığı gibi sıralanabilir. Eğer bu tür kedinin bakımları zamanında ve düzenli olarak yapılırsa bu tarz hastalıklara yakalanma riski azalacaktır. Exotic Shorthair türü kedilerin ortalama ömrü 15 yıldır.

Exotic Shorthair Eğitilebilir mi?

Exotic Shorthair kedileri çok zeki ve akıllı kedilerdir. Fakat diğer kedilerden farklı olarak baskıcı olma özelliği dikkat çekmektedir. Biraz kendisiyle ilgilenirseniz belli başlı temel hareketleri öğrenebilir ve onları uygulayabilir.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X