Anasayfa

 Kedimin Ağzı Kokuyor. Neden Olabilir?

Minik patili dostlarımız ile yaşayan birçok insanın ortak şikayetlerinden bir tanesi de kedi dostlarımızın ağız kokusu olmaktadır. Sağlıklı bir patili dostumuzun ağzında nefesin rahatsızlı verecek şekilde kokuyor olması hiç mümkün olmadığı sebebi ile genel olarak kedi dostlarımızın ağızlarının kokuyor olması bakım hatalarından kaynaklı olabilir. Bu sebeplek edi dostlarımızın ağız kokusunu engelleyebilmek tamamen bizlerin elindedir. Eğer kedi dostlarımızın ağızları çok ağır şekilde kokuyorsa öncelikle onları zaman kaybetmeden bir veteriner hekime götürmeniz en iyisi olacaktır. Veteriner hekimlerimiz ağız kokusuna neden olabilecek ciddi bir sorun olup olmadığını kontrol ederler. Kedi dostlarımızın ağız kokusu hususunda hem dişleri hem de ağızları incelenecektir. Peki bunların dışında kedilerde ağız kokusu niçin olur?

Kedimin Ağzı Kokuyor. Neden Olabilir?

Kedi dostlarımızın ağız kokularına neden olabilecek birçok neden olabilir. Sizlere madde madde sıralayacağımız bu liste sayesinde ağız kokusunun ana sebebini çok daha rahat anlayabileceksiniz.

  • Peridontal hastalıklar ağız kokusu yapabilir.
  • Diş taşları özellikle ağız kokusu yapmaktadır.
  • Tartar,
  • Diş çürüğü,
  • Ağız boşluğu lezyonları,
  • Kötü beslenme kaynaklı mide sorunu,
  • Diyabet,
  • Bazı parazit enfeksiyonları

Peridontal Hastalıklar

Kedi dostlarımız uzun süre bir diş eti iltihabından mustarip ise devamında peridontal hastalıklar ortaya çıkabilir. Diş eti iltihapları tedavi edilmez ise diş etlerinin altında minik boşluklar oluşturan tartarlar dahi meydana gelebilmektedir.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı zamanla kedi dostlarımızın ağzında bakteri ya da plak birikimi oluşturduğundan ortaya çıkmaktadır. Minik patili dostlarımızı çok rahatsız eden bu iltihaplanma durumu, kedi dostlarımızın ağzının kokmasına sebebiyet verebilir.

Kedilerin beslenme düzenleri, ağız kokusu oluşumunda önemli bir rol oynar. Kediler, diğer evcil hayvanlar gibi, ağızlarında bakteri ve diğer mikroorganizmaların bulunduğu birçok yiyecek türü yerler. Bununla birlikte, bazı yiyecekler, kedilerin ağız kokusunu kötüleştirebilir. Özellikle, kedi maması veya mamalarındaki kırmızı et, balık ve diğer protein kaynakları, ağız kokusu nedeni olabilir. Bu yiyecekler, kedilerin ağızlarında bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratabilirler ve sonuç olarak, kötü ağız kokusu oluşabilir. Ama şunu unutmamalısınız ki direkt protein kaynakları ağız kokusu oluşturur diye bir durum yok. Önemli olan bakımlarını iyi yapabilmek.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X