Anasayfa

 Hamile Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik, tüm canlılarda olduğu gibi, bir köpeğin hayatına farklı talepler getiren önemli bir süreçtir. Bir köpeğin hamileliğinin sorunsuz geçmesi ve yavruların sağlıklı doğması için bu döneme özel kurallara göre beslenmeleri gerekir.

Köpeklerde hamilelik sırasında beslenmenin önemi

UYARI: BU BİLGİLER YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. EN DOĞRU BESLENME PROGRAMINI VETERİNER HEKİMLER OLUŞTURABİLİR.

Gebe köpeklerde embriyonik gelişimin (yavruların rahimde büyümesi) sadece %30'u ilk 5-6 hafta içinde gerçekleşir. Embriyo hızla büyür, ancak gebeliğin dokuzuncu haftasının son üçte birine kadar oldukça küçük kalır. Bu nedenle hamileliğin ilk 5-6 haftasında hamile köpeğin kilosu ve besin gereksinimleri biraz artar. Fetüsün ağırlığı ve büyüklüğü gebeliğin beşinci haftasından itibaren, yani kalan üç ila dört hafta boyunca hızla artar. Köpeklerde fetüs, gebeliğin 40 ila 55. günleri arasında doğum ağırlığının %75'ine ve uzunluğunun en az yarısına ulaşır. Bu nedenle, gebeliğin son haftalarında beslenme desteği, yavruların ideal kilo ve boylarına ulaşmaları için çok önemlidir.

Hamileliğin dördüncü veya beşinci haftasından itibaren, hamile dişi köpeğin gıda alımı, köpeğin büyüklüğüne ve doğum sırasında karnındaki yavru sayısına bağlı olarak kademeli olarak normalin %25-50'sine çıkarılmalıdır.

Hamilelik sırasında büyüyen yavrunun boyutunun artması, gerilen bağırsakların yemekten sonra yayıldığı karın boşluğunun hacmini azaltır. Bu nedenle, günlük gıda alımını daha büyük porsiyonlara bölerek yeterli beslenmeyi sağlamak gerekir. Hamileliğin ortalarında ve sonlarında hamile köpeğin normalin altında kilo alması, doğumdan sonra vücut kondisyonunu ve süt üretimini ideal aralıkta tutmayı zorlaştırdığından, bu dönemde yeterli beslenmenin sağlanması özellikle önemlidir.

UYARI: BU BİLGİLER YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. EN DOĞRU BESLENME PROGRAMINI VETERİNER HEKİMLER OLUŞTURABİLİR.

İlk altı hafta boyunca kilo dengesinin korunması

Bir köpeğin gebelik süresi, cinsine bağlı olarak genellikle 58 ila 64 gün arasında sürer. Bu süreçte farklı zamanlarda, belirli beslenme programlarıyla farklı hedefler takip edilir. Bir köpeğin hamileliği teşhis edildikten ve tahmini doğum tarihi belirlendikten sonra, ilk altı hafta boyunca köpeğin ideal vücut ağırlığını korumak için bir diyet planı oluşturulur. Hamileliğin erken dönemlerinde kilo alımı doğum sırasında sorunlara neden olabilir, bu nedenle ilk altı hafta boyunca kilo alımının %10'u geçmemesi önemlidir.

Hamileliğin ilk altı haftasında, fetüs çok yavaş geliştiği için köpeğin ihtiyaç duyduğu enerji miktarında önemli bir değişiklik olmaz. Bu nedenle, bu dönemde yetişkin köpekleri beslemek güvenlidir. Bu dönemde köpeğin ruh halinde ve iştahında da değişiklikler meydana gelebilir. İştah azalabilir veya artabilir, her iki değişiklik de normaldir. Ayrıca, hamile köpekler kilo vermemelidir. Kilo kaybı meydana gelirse, köpek bir veteriner tarafından desteklenmelidir.

UYARI: BU BİLGİLER YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. EN DOĞRU BESLENME PROGRAMINI VETERİNER HEKİMLER OLUŞTURABİLİR.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X