Anasayfa

 Hayvan Sevgisi Empati ve Hayvanlarla İletişimin Önemi Nedir?

Hayvanların varlığının insanlar için önemlidir ve onları sevmekle insanların hayatlarının daha anlamlı hale gelmektedir. Hayvanlar insanlar için sosyal, eğitici ve estetik değerlere sahiptir. Hayvan sevgisi de çeşitlidir. Doğadaki vahşi hayvanları sevmek ve saygı duymak bir tür sevgidir. Birisi onları incitmediği sürece hayvanlar doğal ve serbest yaşamına devam etmektedirler.

İnsanlar yalnızca kendi menfaatleri uğruna hayvanları incitirler, ancak insanların herhangi bir şekilde hayvanlara kasıtlı olarak zarar vermesi doğal değildir. Aynı zamanda, çocuklarının hayvanları sevdiğini söyleyen pek çok ebeveyn, onların hayvan sevgisine, kaplumbağaları veya kafesteki kuşları veya akvaryumdaki balıkları izlemelerine izin vererek karşılık verdiklerini düşünmektedirler.

Ancak çok sevdiğimiz hayvanlarımızın dilsiz ve aciz tutsaklar haline gelmelerini, onları en doğal arzuları olan doğada özgür bir yaşamdan mahrum bırakmalarını izlemekten zevk almak yerine, onlara özgür bir ortamda olmayı hayal etmeyi ve sevmeyi öğretmeliyiz.

Hayvanların Ahlaksal Statüleri

İnsan olsun ya da olmasın, bugün kabul görmüş olan en ahlaksal ayrım kültürsüz ve eğitimsiz bir varlığın, onun dışında kalan varlıklar arasındaki ahlaki statüyü yok saymaktır. Yaratılış gereği tüm varlıkların en üst seviyesinde olan insan, ister köle, isterse yerli veya yabancı olsun kendisine hizmet etmesi için yaratılan bu varlıkların rahatı ve emniyeti için elinden geleni yapması ve 10-15 yıllık ömürlerinde onları rahat ettirme gereğini hissetmesidir.

İnsanın, etkisi altında kalan her varlığın bir canlı olduğu gerçeğinin farkına varması, onların da duygusal oldukları ve acı çekebildiklerini unutmaması gerekmektedir.

Empati ve Hayvanlarla İletişim

Empati, birinin başka bir kişinin duygusal durumunu anlaması ve bu duruma duygusal olarak aynı şekilde tepki vermesidir. Hayvan iletişimi ise bir şekilde hayvanlarla bilgi ve duygusal mesajlar alışverişinde bulunmaya çalışmaktır. Birçok hayvan türü kendi aralarında ve insan ile farklı şekillerde iletişim kurabilir, ancak hayvanlarla iletişim kurarken insan empatisi çok önemlidir.

Bir köpek sahibi, köpeğinin duygusal durumunu anlamak ve uygun şekilde tepki vermek için empati kurmalıdır. Hayvanlarla iletişim kurarken doğal davranışlarını, vücut dillerini ve seslerini anlamak önemlidir. Bu bilgiler hayvanların duygusal durumlarını ve ne istediklerini anlamamıza ve onlarla daha iyi iletişim kurmamıza yardımcı olur. Empati, hayvanlarla etkileşimde önemlidir. Hayvanların duygusal durumunu anlamamıza ve onlarla daha etkili iletişim kurmamıza olanak tanır.

İnsanlar hayvanların davranışlarını, duygularını, düşüncelerini, acılarını, sevinçlerini ve korkularını anladıkları zaman davranışlarına anlam vererek daha olumlu iletişim kurabilmektedirler. Onun duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışırsak yani empati kurarsak onunla daha etkili iletişim kurabiliriz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X