Hayvanların koku alma duyusu insanlardan çok daha fazla gelişmiştir. Canlıların koku alma duyusunun gelişmişliği burundaki koku alma reseptörlerinin sayısı ile ilgilidir. İnsan burnunda yaklaşık beş milyon koku reseptörü varken bu köpeklerde ırklar arasında ufak farklılıklar göstermekle birlikte iki yüz yirmi milyondur. Hayvanların koku alma gücü insanlardan daha fazladır.
Örneğin köpeklerin koku alma duyusu insanlardan neredeyse 50 kat kuvvetlidir. Ve köpekler bu nedenle hayatlarını sürdürürken iletişim kurarken koku alma duyularını bizden çok daha fazla kullanırlar.
Koku Duyusu En Gelişmiş Hayvanlar
Ayılar, hayvanlar içinde en güçlü koku alan tür olarak açıklanıyor. Büyük beyaz köpek balığının beyninin üçte ikisi koku hissine ayrılmıştır. Filler çok güçlü koku reseptörlerine sahiptir. Bir fil 7 km ötede yer alan su kaynağının kokusunu rahatlıkla alabilir. Kivi kuşları uçamaz ancak beslenme kaynağı toprağın altından koklayarak bulduğu yiyeceklerdir. Kuş türleri içinde en iyi koku alma duyusuna sahip olandır. Yılanların ağzında Jacopson'un organı adı verilen bir organ vardır ve bu organ sayesinde koku duyuları çok gelişmiştir. Güveler, böcekler içinde en iyi koku alan türdür. Erkek bir güve 5 km uzağındaki bir dişinin tek koku taneciğini bile algılayabilir.
Hayvanlar Bilgi Toplamak İçin Birbirlerini Koklarlar
Hayvanlar sokaklarda gördükleri başka hayvanların kakasını koklamasının nedeni ise bir hayvanın çiftleşmeye hazır olup olmamasının dışkısından anlaşılması ile ilgilidir. Hayvanların kakasındaki koku adeta onun kartvizitidir ve onunla ilgili bilgileri diğerlerine ulaştırır.
Hayvanlar Koku Yolu İle İletişim Kurarlar
Her hayvanın farklı beslenmesi duygusal durumu ve salgıları vardır. Bu sebeple hepsinin kokusu birbirinden farklıdır. Hayvanlar birbirlerini kokladığı zaman kimyasal iletişim denilen iletişim şeklini kullanırlar. Hayvanların birbirini koklamasının en temel sebebi iletişim kurmaktır.
Kediler Selamlaşmak İçin Birbirini Koklar
Kediler için konuşacak olursak birbirlerinin poposunu koklamaları bir çeşit selamlaşma yoludur. Çiftleşme döneminde de bu hareketi yaparak eşleşmeye davet edebilirler. Anne kediler yavrularını diğer kedilerden koruyarak kendi yavrusu olduğunun anlaşılması için de yavrularının üzerine kendi kokusunu bırakabilir. Yavrularına başka herhangi bir canlı dokunduğunda anne kedi bu kokuyu alacak ve yalayarak yeniden kendi kokusunun yavrularına geçmesini sağlayacaktır.