Hamile kedilerin beslenmesi oldukça önemlidir. Bu beslenme hem yavrularının sağlığı açısından hem de anne kedinin açısından sağlıklı bir yaşama devam edebilmenin temelidir. Anne kedi yeteri kadar iyi beslenirse yavrular bir o kadar sağlıklı doğacak ve doğum sonrası ve doğumdan önce anne kedide komplikasyonları görülme riski azalacaktır. Bu sebepten düzenli beslenme planı oluşturma kedilerde hamilelik evresinde oldukça önemlidir.
Sağlıklı ve düzenli beslenen bir kedinin yavruları da sağlıklı ve gelişimini tam anlamıyla tamamlamış olarak doğar. Her ne kadar hamilelik döneminde beslenme önemliyse hamilelikten sonra gelişimin devam edebilmesi açısından da oldukça önemlidir beslenme düzeni.
Hamilelik döneminde kedilerin besin tüketimi hızlanacağı için enerjiyi tüketimi de atacaktı. Bu da daha fazla besin tüketme isteğini doğuracaktır. Bu sebepten dolayı hamilelik dönemlerinde daha fazla mama tüketmeye başlarlar. Yavru kedilerin gelişimini hızlandırmak adına protein değeri yüksek olan mamaları tercih etmeniz, yavru kedilerin gelişimini hızlandıracağından dolayı tercih edilmelidir. Hamilelik dönemindeki anne kedinizi yavru kedi maması ile de besleyebilirsiniz. Yavru kedi mamalarının içeriği genellikle hamilelik döneminde kullanılması amacıyla da hazırlanır. Bu sebepten dolayı anne kedilerinin kullanımı için de uygundur. Anne kediler için üretilen veya yavru kediler için üretilen bu mamaların enerji oranları ve protein oranları diğer kedi mamalarından daha yüksek olduğu için tercih edilmelidir.
Kedinizin Enerji İhtiyacını Dikkate Alın
Kedinizin enerji ihtiyacının artması daha fazla yemesine sebebiyet vereceğinden dolayı ve normal mamasından bu enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla yemesi obeziteye sebebiyet verebilir. Bu hem anne kedi hem de yavrular için oldukça sağlıksız bir durumdur. Bu durum anne kedinin aşırı stres yaşamasıyla da sonuçlanabilir. Bu sebepten kedinizin beslenmesinde yüksek enerjili ve protein oranına sahip özel hamile mamaları veya yavru kedi mamaları tercih edilmelidir.
Kedinizde olağandışı bir kilo artışı olduğunda bu durum doğumu da zorlaştıracağından dolayı veterinerinize danışarak beslenme düzeninde değişiklikler yapılmalı. Bu hem anne kedinin hem de yavruların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Kedinizin sağlık durumuna göre beslemeniz de oldukça önemlidir. Kedinizin herhangi bir alerjisi ve rahatsızlığı varsa beslenme düzenini kesinlikle veterinerinize danışarak oluşturunuz. En sağlıklı olanını veterineriniz belirleyecektir. Aksi takdirde bu durum hem anne kedinizin hem de yavru kedilerin sağlığında tehlike teşkil edebilir. Bu durumda veterineriniz size özel kliniklere satılan mamalardan verebilir veyahut beslenme düzenini nasıl yapmanız gerektiği açısından sizi bilgilendirebilir.
Mamaları kedinizin sevip sevmediğini kontrol edin. Kediniz mamayı sevmediyse ve zoraki olarak yiyorsa veya yemiyor ise bu durum kedinizde kaygı ve strese sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda klinik özel veterinerinizin yazdığı bir mamaysa veterinerinize danışarak mama değişikliği yapabilirsiniz. Kedinizin stres ve kaygı altında olmadan beslenmesi hem kendisi hem de yavruları için en sağlıklı olan beslenme şeklidir. Mama geçiş süreci de asla unutulmamalıdır bu durum dada düzenli bir şekilde mama değişimi yapılmalı.
Kediniz düzenli bir beslenmenin yanında düzenli olarak da su alması da oldukça önemlidir. Suyunu temiz ve taze tutmaya özen gösterin ve su içtiğinden emin olun. Su alımını yaş mamalarla da sağlayabilirsiniz. Bu durumda da yavru kediler için hazırlanmış yaş mamaların kullanılması daha iyi ve sağlıklı olacaktır. Yaş mamaların enerji ve protein oranı kurumamalara oranla düşük olduğundan dolayı sürekli verilmemesi koşuluyla tercih edilebilir. Verileceği zaman da kuru mamayla karıştırılarak verilmesi tavsiye edilir.
Hamilelik döneminde anne kedinin süt üretiminin artması için süt tozları verilebilir. Bu süt tozlarının yavru ve anne için sağlıklı bir içeriğe sahip olması ve ilave olarak içerenler içermemesi de sağlıkları açısından önemlidir. Bu süt tozları da yavruların gelişiminin desteklenmesinde yardımcı unsurlardandır. Süt tozlarını mutlaka veteriner hekime danışınız.