Anasayfa

 Kedi Dostlarımız Annelerini Unutur mu?

Bir sabah uyandığınızda annenizi hatırlamıyor olmak elbette ki büyük bir sorundur. Kedi dostlarımızda ise bu durum çok daha farklı şekilde gelişiyor. Doğumdan hemen sonra anne kediler, yavrularını doğru bir şekilde besler, yalar ve güzel bir şekilde eğitir. Özetlemek gerekirse minik yavrular için ellerinden geleni ardına koymaz. Yavru kedi dostlarımız anneleri ile arasında güçlü bir bağ oluşturur. Minik dostlarımız annelerinden ayrıldığında ise "acaba kedim annesini unuttu mu?" Sorusunu akıllara getirir. Minik kedi dostlarımızın evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu ana soruyu kolay bir şekilde cevaplamamızı sağlıyor. Yavru kedi dostlarımız annelerinden ayrıldığı zaman onları unutur. Hatta anneleri de minik yavrularını unutmaktadır. Yıllar sonra bir anne kedi ile büyümüş olan yavrusu bir araya geldiğini düşünelim. Bu durumda birbirleri için yalnızca "diğer kedi" olmaktan öteye geçemezler. Hatta birbirleri ile iyi anlaşamadıkları da görülebilir. Bu iletişim dinamikleri konusuna kedi dostlarımızın birbirleri ile arasında oluşan gelişmiş ve geleneksel sosyal yapı karar verir.

Kediler Niçin Birbirini Unutuyor?

Yalnızca yavru kedi dostlarımız değil, anne kediler için de bu durum aynıdır. Hatta kardeş olan kediler dahi birbirini unuturlar. Yavru kedi ve babaları da birbirini unutmaktadır. Her ne kadar kedi dostlarımızın düşünce şekli hakkında çok sınırlı bir bilgiye sahip olsak dahi kedi dostlarımzın evrim geçmişi bize bazı ipuçları veriyor. Kedi dostlarımızın en büyük özelliklerinden birisi de anti sosyal varlıklar olmalarıdır. Bu az önce saydığımız durumlar vahşi doğadaki büyük kediler için de geçerlidir. Kedi dostlarımız yalnız yaşamayı çok sever. Tek başlarına çok büyük alanları kontrol edebilirler. Kedi dostlarımızda sürü halinde yaşayan tek bir istisna vardır o da aslanlardır. Aslanlar, hem sürü halinde avlanır hem de sürü şeklinde yaşarlar.

Diğer tüm kedi dostlarımız için ailevi ilişkiler bir noktada sona erer. Yavru kedi dostlarımız yetişkin bir birey olduğunda artık aile üyelerinden çok rakip haline gelmektedir. Aksi olarak insanlar ise hayatta kalmak adına sosyal ilişkilere ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple kedi dostlarımızı anlamak insanlar için çok zor olabilir.

Kısacası bir yavru kedi dostumuzun kardeşlerini ya da annesini hatırlayabilmesi onun hayatta kalabilmesine yardımcı olmamaktadır. Evrimsel açıdan da gerekli olmayan bir durumdur. Yine de yavru kedi dostlarımızın ayrıldığı yaşa bağlı olarak tamamen annesinin hafızasından silinmesi yüzde 100 olacak kadar emin olamayız. Ayrılma zamanına dayanarak anne kedi ve kedi yavrusu ile arasında çok uzak bir anı ya da aşinalık olabilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X