Anasayfa

 Kediler Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış

Bu minik ve tüylü dostlarımız hakkında doğruluğundan emin olduğumuz fakat son derece yanlış konulara değineceğiz. Kedileri ve kedi bakımı konusunda ne kadar bilgili olursanız olun, kulaktan kulağa gelen ve artık doğruluğuna inandığınız bazı hususların yanlış olabileceği ve onların sağlıklarını ve yaşam kalitelerini aşağıya düşüreceğini bilmeniz oldukça önemlidir. Yaşadığınız sorunlarda veya emin olamadığınız konularda mutlaka veteriner hekiminizden profesyonel destek almayı ihmal etmeyin!

1- Kediler Özgürlüğü ve Tek Kalmayı Sever

Kediler her ne kadar özgürlüklerine ve bağımsızlıklarına bağlı canlılar olsalar da aslında fazlasıyla sosyal canlılardır. Alıştığı ortam ve aile bireylerini gün içerisinde fazlasıyla özlerler ve mümkün olduğunda uzun süreler yalnız bırakmamalısınız.

2- Kedilerin Enerjilerini Atmaya İhtiyacı Yoktur

Gün içerisinde bütün gün uyuyor olmaları onların enerjisinin düşük ve hareket etmekten hoşlanmadıkları anlamına gelmez. Kediler genetik olarak gece hareketlenmeyi ve avlanmayı seven canlılardır. Gün içerisinde oyunlar oynatılması ve ilgi gösterilmesi geceleri yorgun düşerek rahat bir uyku çekmelerine yardımcı olur.

3- Kediler Tavuk Kemiği Yiyebilir

Bu onları ölümcül derece de tehdit eden bir konudur. İştahla kemikleri kıtır kıtır yemeleri sizlere sempatik gelmesi ve karınlarının fazlasıyla doyurduğunu düşündürse de işin aslı çok daha tehlikelidir. Hem kediler kemikleri rahat çiğneyemezler hem de yuttuklarını kemiklerin sivri uçları kedinizin sindirim sistemini yırtmaya kadar tehlikeli sonuçlar oluşturabilir.

4- Kedim Dışarı Çıkmıyor Hastalık Kapmaz

Bu genelde aşı ve parazit uygulamaları yaptırmayan kedi sahiplerinin arkasına sığındığı yanlış bir konudur. Vereceğimiz en basit örnekle kedinizin nasıl parazite maruz kalacağını anlayabilirsiniz. Dışarıdan gelirken sizin üstünüzden ya da ayakkabınızla bastığınız yerlerden çok kolay evinizin içerisinde hastalık ya da parazit taşıyabilirsiniz!

5- Kediler 4 Ayağı Üstüne Düştüğü için Zarar Gelmez

Bu durum oldukça tehlikeli ve ölümcül olabilmektedir. Düştükleri nokta yüksekliği itibariyle, ayak ya da patilerinin kırılması ve bunun dışında iç kanama tehlikesi çok sık görülen bir durumdur. Ayrıca yaşadıkları stres de cabası! Bu nedenle evinizde mutlaka sineklik gibi güvenlik önlemleri geç olmadan almaya çalışın.

6- Kedilerin Süt Tüketmesi Son Derece Normaldir

Kediler her ne kadar süt içmekten keyif alsalar da hem yeterli bir besin değil hem de yavru kedilerde özellikle hassas mideleri laktozu sindirmelerine olanak vermemektedir. Kedilerin bağırsak florasına doğrudan etki eden bu durum sağlık sorunları geçirmelerine neden olabilir. Özellikle yavru kedilerde bu durum son derece tehlikelidir.

7- Kediler Mırıldıyorsa Son Derece Mutludur

Evet genele baktığımızda bu davranış doğru olup şunu da göz ardı etmemelisiniz. Kediler, kendilerini stres altında hissettiklerinde ya da herhangi bir acı çektiklerinde de mırıldayabilir.

8- Kedi Tüyü Yutmak Kist Yapar

Kediler kürk yapıları itibariyle fazlasıyla tüy dökebilir. Tıpkı biz insanların nasıl saçı ya da vücudundan sağa sola tüyler dökülüyorsa ona benzer bir durumdur. Düzenli aşıları yapılan, parazit uygulamaları yapılan bir kedinin tüyünden insana herhangi bir zarar gelmez.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X