Kediler fazlasıyla gözü kara, iç güdüleriyle hareket eden ve son derece cesur hayvanlardır. Bu nedenle kimi zaman başlarını derde sokabildikleri gibi ölümcül yerlerden dahi atlama cesareti göstermektedirler. Yaygın bir inanış olan kedilerin 9 canlı olduğu konusu gerçek olmamakla birlikte hep 4 ayaklarının üstüne düşme durumu ise kısmen doğrudur.
Kedilerin her hareketi, davranışı bizi fazlasıyla şaşırtacak seviyede olup, en dikkat çeken durum ise ne kadar yüksekten düşer ya da atlarsa atlasınlar hep ayaklarının üstüne düşebilmeleridir. Büyük vahşi kediler, sokak kedileri, evde baktığımız yavru kedi dahi olsa her seferinde bu hareketi refleks olarak gösterebilmektedirler. Peki bunun arkasına yatan sebep ne? Kediler neden her seferinde 4 ayakları üzerine düşer?
Kedi Dostlarımız Nasıl Ayakları Üzerine Düşüyor?
Aslında bu hareket tamamen iç güdüsel ve genetik olarak onlara kodlanmış bir reflekstir. Tam olarak onlara bahşedilmiş bir yetenek olarak düşünmememiz gerekir. Bu doğrulma refleksi onlarda 3 haftalık olmaya başladıkları zamandan itibaren oluşmaya ve gelişmeye başlar. 2 Aylık olduktan sonra ise iyice oturur. Bu davranışı aslında evcil kediler vahşi doğadaki atalarından miras almışlardır.
Bu refleksin ve davranışın vahşi yaşam da kediler için neden önemli olduğu konusuna değinelim. Kediler kendine ve yavrularına zarar verebilecek diğer yırtıcılardan ve saldırgan hayvanlardan korunmak için ağaçların tepelerinde ve yüksek noktalarda saklanma ihtiyacı hissederler. Ayrıca avlanma ve dinlenme ihtiyacı için de yüksek yerler onlar için güvenli alanlar olmuştur. Aynı durum karşılaştırınca evdeki kedimiz için de geçerli değil midir? Evde dolapların, tepelerinde, kapı, pençelerin üstlerine tırmanma hareketi içerisindelerdir. Bu davranış da zamanla onların bu tarz evrimsel bir refleks geliştirmesine neden olmuştur. Kedilerin zamanla böyle bir üstün hareket geliştirmesinde duyu organlarının mükemmele yakın bir iş birliği içinde olması da etkili olmuştur. Düşecekleri yönü algılamaları ve omurga yapısını ona yöne çevirerek ayakları üstüne düşebilme refleksini gerçekleştirebilmeleri saliselerle ifade edilecek sürede gerçekleşir. Biz insanlarda bulunan 24 omurga yapısına karşılık kedilerde 30 olması da onların bu kadar atletik canlılar olmasının bir başka nedenidir. Hava da hızlı omurga yapısını düzeltme ve 4 ayağı üstüne düşme hem fiziksel yapıları hem de geçmişten gelen genetik kodlanma sayesinde mümkündür.
Kediler her ne kadar vücutlarını ve dengelerini ayarlayıp 4 ayak üstüne düşseler de düştükleri ya da atladıkları yüksekliğe bağlı olarak ciddi hasarlar alabilir. Özellikle ayak, bacak kırılmaları görüleceği gibi iç kanama tehlikesi yüksekliğe bağlı olarak gerçekleşebilir. Hiçbir fiziksel hasar almasalar dahi psikolojik açıdan tehlikeli bir düşüş yaşamaları onları fazlasıyla olumsuz etkileyecektir.