Anasayfa

 Kediler Neden Sürekli Uyur? Kedilerde Sürekli Uyumanın Sebepleri Nelerdir?

Kediler Neden Sürekli Uyur?

Evcil dostlarımız, hayvanlar aleminin en çok uyuyan hayvan türüdür. Uykusuna ve dinlenmesine oldukça düşkünlerdir. Kediler için tembelliğin bir yaşam biçimi olduğu bilinmektedir. Her ne kadar da dinlenmeye düşkünlüklerinin ardında farklı nedenler olmuş olsa da kedilerin evcil dostların çok uyuduğu gerçeğini değiştirmez. Yemek yemediklerinde, tırmalama tahtalarını ya da koltukları tırmalamadıklarında hatta onlarla oyun oynamadığımızda uyurken bulmak hiçte şaşırtıcı olmayacaktır.

Evcil dostlarımız gün içerisinde 16-20 saat aralıklarında uyumaktadırlar. Yavru ve yaşlı dönemlerinde bu süre biraz daha uzayabilmektedir. Evde yaşamakta olan dostlarımız sokakta yaşayan patili dostlarımıza göre uyku alışkanlıklarında farklılık görülebilir. Dışarıda ki dostlarıma göre ev içerisinde tehlikede olmadıkları hissetmelerinden, uyarılara maruz kalmadıklarından, yepecak çok şey bulamadıklarından ve kendilerini oldukça güvende hissettiklerinden dolayı evcil dostlarımız dinlenmeye çok daha fazla vakit ayırmaktadır.

Patili dostlarımız gün içerisinde oldukça fazla uyuduklarından dolayı geceleri neredeyse hiç uyumamaktadır. Gündüz uyumalarının ardından birçok nedenleri vardır. Dostlarımız geceleri avlanan, gündüzleri ise av olmaktan kaçan, daha sonra ki yemek arayışlarına kadar uyumaktadırlar.

Enerji birikimi için en uygun olan seçimleri biraz daha uyumaktır. Evcil dostlarımızın yaşam döngüleri yemek ve uyumaktan ibarettir. Patili dostlarımızla insanların uyku düzenleri arasında benzer bir sirkülasyon olduğu bilinmektedir. Döngüsel benzerlik olsa dahi patililerin evre süreleri oldukça farklıdır. Evcil dostlarımız önce uyuklar daha sonra 5-10 dakika süren derin uyku dönemine girer ve hemen akabinde derin uykudan çıkar tekrardan uyuklamaya devam eder. Kediler derin uyku döneminde patilerinin oynaması, bıyıklarının hareketlenmesi ve göz kapaklarının hareketlenmesi rüya gördüklerine işarettir. Uykularını tam anlamıyla almak için ve enerjilerini tamamen doldurmak için kendilerine rahat bir alan sağlamak isterler böylelikle kendilerini uyku sırasında güvende hissederler. Özellikle unutulmaması gereken bir konu ise yavru kedilerin gelişmelerini hızla ilerlediği dönemlerde uyudukları zaman içerisinde rahatsız edilmemeleri önemlidir.

Her kedi kendi vücudunu dinlemektedir. İhtiyaçlarını belirler ve zamanı geldiğinde kendi karar verip uyanır ve evi keşfetmeye başlar. Kendi keyfi istediği zaman ve enerjisi yüksek olduğu zaman da kalkıp ev içerisinde dolaşmaya başlar.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X