Anasayfa

 Köpekler Depremi Önceden Hisseder Mi?

Hepimizin sokakta görüp sevdiği insan canlısı köpekler, bazen bazı hareketleri ile bizlere olağanüstü varlıklarmış gibi gelebiliyorlar.Bunun en başında da bizlerin alamadığı kokuları, doyamadığı sesleri duymaları geliyor. Sevimli dostlarımız köpeklerin hislerinin bu kadar kuvvetli olması da bizlere depremi de önceden hissedebilirler mi diye düşündürüyor. Ve yanılıyor da değiliz. Bu sevimli dostlarımızın depremden önceki değişik hareketleri bazen depremden 1 dakika önce bazen de 1 gün önceye kadar uzayabiliyor. Ama yinede her ne kadar  çoğumuz köpeklerin depremi önceden hissettiği düşüncesinde olsak bile bu durum kesin değildir. Çünkü köpeklerin titreşimi ya da depremi önceden algılayıp hissettiklerine dair kesin olarak herhangi bir veri yoktur. Çünkü bu titreşimi hissetmek için özel yapıları ya da diğer bir deyişle organları bulunmamaktadır.

Koku Alma Duyuları Çok İyidir

Köpeklerin bilindiği üzere ne önemli özellikleri koku alma duyularının çok çok iyi olması. Koku reseptör sayıları bizimkilerin yanında fazlasıyla çok olan köpeklerin aynı zamanda kulaklarının da duyma frekansı yine bizlere kıyasla haliyle fazla ve baya iyidir. Yine tabiki derileri ve patileri ile dokunma, hissetme,sıcaklığı algılama gibi hassas dokunma reseptörleri de takdire değer. Ve yine köpeklerin bu dokunma algıları ile depremi hissettiklerine dair bir görüş çokluğu var. Köpeklerin deprem anında meydana gelen P dalgalarını hissettikleri düşünülüyor.

P dalgası sıkıştırılıyor bir dalga olup hissedilmesi çok hafiftir. Bu yüzden bu dalgayı depremden saniyeler önce köpeklerin algılayıp hareket değişimi yaşadıkları savunulur. Dünya genelinde köpeklerin depremi hissedebileceği genel bir görüş olarak kabul edilip çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Kimi araştırmalarda köpeklerin 12 saat öncesine kadar depremi hissedip uykusuzluk,huzursuzluk gibi değişik anormal davranışlar sergiledikleri ortaya çıkmıştır. Başka bir çalışma da ise köpeklerin küçücük sarsıntıları bile algılayıp erken uyarı görevi gördükleri öne sürülmüştür.  Yine de tam olarak bu çalışmalar kesinlik sunamamış daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tabiki bu kadar öngörü ile eğer gerçekten sevimli canlı dostlarımız köpekler depremi önceden hissediyorlarsa hayatımızın çoğu yerinde hem arama kurtarma hem de afet programlarında yer alacaklarına bir işarettir diyebiliriz.  


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X