Anasayfa

 Kediler Soğukta Üşür mü? Kedilerin Üşüdüğünü Anlamak

Çoğu kişi kedi dostlarımızın tüylerinin onları soğuktan koruduğunu ve bu sebepten dolayı da üşümediğini düşünmektedir. Bu belli bir noktaya kadar elbette doğrudur fakat minik patili dostlarımızı çok fazla soğuktan korumak için tüyleri yeterli değildir. Bu sebeple "kediler üşür mü?" sorusuna karşı "evet, üşür." cevabını vermemiz gerekiyor.Fakat kedi dostlarımızın üşümesinin birden fazla koşula bağlı olduğunu ve evin içine ya da dış ortama göre tamamen değişiklik gösterdiğini bilmeliyiz. Özellikle de durum sokakta yaşayan minik patili dostlarımız için biraz daha farklı seyrediyor. Ev kedileri kış vaktinde balkonda kalırsa üşütebilir ancak sokak kedileri sığınacak hiçbir yer bulamadığı için çok daha ciddi sorunlarla mücadele etme durumunda kalabilir. Bu sebeple kedi dostlarımızı soğuktan nasıl koruyacağınız konusunu net bir şekilde öğrenmeli ve buna göre adımlar atmalısınız.

Kedim Soğukta Üşür mü?

Kedi dostlarımız soğukta üşümesini önleyebilen kürklere sahiptirler. Genel olarak, minik patili dostlarımızın tüyleri kalın, yumuşak ve sıcak tutar. Tüylerinin altında da birkaç katman yağ dokusu vardır, bu da onları soğuk havalarda koruyan bir tabaka oluşturmaktadır. Ayrıca, minik patili dostlarımızın vücut ısılarını koruyabilmesi için metabolizmaları daha hızlı çalışmaktadır. Ancak, bu tüm patili dostlarımızın soğuk havalarda tamamen güvende olduğu anlamına gelmez. Bazı durumlarda, özellikle de çok düşük sıcaklıklar ve aşırı rüzgarlı havalarda, kediler üşüyebilirler. Bazı kedi türleri, özellikle de kısa tüylü ve ince tüylü olanlar, soğuğa karşı daha duyarlı olabilir. Her kedi ırkının soğuğa karşı aynı derecede dayanıklı olmasını beklememelisiniz. Özellikle Norveç Orman Kedisi, Maine Coon, Sibirya Kedisi ırklarının tüyleri, diğer ırklara nazaran çok daha düşük sıcaklıklara karşı son derece dayanıklıdır. Bunun yanında soğuk kıs geçecelerinde kedi dostlarımızın karşı karşıya kalabileceği bir tehlike vardır o da hipotermi. Uzun bir süre ısınamazlarsa hayatlarını dahi kaybedebilirler.

Kedim Kaç Derecede Üşür?

Genel olarak bir sıcaklık ölçüsü söylemek pek mümkün olmayabilir ancak 0 derecenin altındaki çok soğuk olan havalar, kedi dostlarımız için çok daha fazla tehlikeli oluyor. Kedi dostlarımızın vücut sıcaklığı yaş ve boyuta göre direkt olarak farklılık gösteriyor olsa da genelde 38, 39.5 derece aralığında seyreder. Kedi dostlarımızın vücut sıcaklığı ise 37.5 derecenin altına düşmeye başladığı takdirde hiptermiye girme sınırına yaklaşmış oluyorlar. Çok dikkat etmeliyiz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X