Kimi kedi sahipleri rutin olarak yıkama taraftarıyken kimi kedi sahipleri ise bunun doğal süreçlerine zarar verdiğini savunur. Eğer dostunuz girmemesi gereken bir yere girmediyse ya da üzerine onu kirletecek bir madde dökülmediyse günün büyük bir bölümü kendini yalayarak temizler. Kedi dostlarımızın tüm gün evden çıkmadığı da düşünülürse kirlenmelerini için bir ortam ya da başka bir sebep yoktur.
Kedilerin yıkanması onların yaşam döngülerine sokulması gereken bir rutin değildir. Ama yıkanması gereken bazı haller olabilir. Olası bir cilt rahatsızlığında veteriner hekiminiz düzenli aralıklarla özel ilaçlı bir şampuan kullanılarak yıkanmasını isteyebilir. Tüylerinin üzerine kimyasal sayılan bir madde döküldüğünde kendini yalayarak bu maddeden zarar görmemesi için yıkanması uygun görülebilir. Ya da meraklı dostlarımızın girmemesi gereken bir yere kendisini sokarak kirletmesi ve sadece yıkanarak temizlenebileceği uygunsuz bir şart doğabilir. Sonuç olarak kendisini temizlemeyeceği ya da medikal bir dahilinde yıkanması son derece olağandır.
Kedileri Yıkamanın Oluşturabileceği Olumsuz Durumlar
Genel hatları itibariyle kediler son derece temiz hayvanlardır. Günün büyük bir bölümünü nasıl uyuyarak geçiriyorsa uyanık kaldığı bölümlerde de kendisini yalama ve temizlemesi sık sık karşılaşacağınız bir durumdur. Herhangi bir kedi elinizi ya da yüzünüzü yalamaya kalktığında dilindeki pütürlü yapıyı fark etmişsinizdir. Dili adeta bir zımpara, fırça gibi yalama gücüne sahiptir. Tükürüğü de onların tüy sağlığı ve temizlenmesi açısından oldukça faydalı özelliklere sahiptir. Bu ikisi birleşince dostunuzun rutin tüylerinin sizlerin tarafından taranarak ölü tüylerin alınması dışında ekstra başka bir dış müdahaleye ihtiyaç duymazlar. Eğer ihtiyaçları ölçütünde kaliteli bir mama da kullanıyor ve ekstra tüy sağlığı için vitamin takviyeleriyle dostunuzun gelişimine yardımcı oluyorsanız yıkanma gibi bir durumun ortaya çıkmasını zaten engellemiş olursunuz.
Eğer kedinizi yukarıda saydığımız olumsuz durumlar haricinde yıkamaya kalkarsanız çok daha kötü sonuçlarla karşılaşmanız olası. Rutin olarak kedinizi sırf kirli olduğunu düşünmeniz halinde aralıklarla yıkamaya başlarsanız, tüy yapısındaki dengenin bozulmasına neden olabilirsiniz. Bu durum cilt hastalıklarını tetikleyebileceği gibi artık dostunuzun tüylerindeki yağ oranını dengeleyememesi neticesinde anormal tüy dökmeye başlamasının zemini hazırlayacaksınız. Tüm bunların yanında ne kadar takviye ya da kaliteli mama kullanırsanız kullanın artık dostunuzun tüyleri eski canlı ve parlak görüntüsünden uzak kalacaktır. Evcil dostunuzu sık yıkamanız suyu sevmeyen kedilerin fazlasıyla strese girmesine ve psikolojik olarak üzücü durumlar yaşamasına neden olacaktır. Çok daha ürkek ve içine kapanık olacak olan kediniz belki de sizi gördüğünde köşe bucak kaçacak ve eski neşesinden eser kalmayacaktır.