Bugün sizlere oldukça endişe veren bir hastalıktan bahsedeceğiz. Kedilerde görülen ishal durumu dışkının sulu kıvam görülmesi ile başlar. Dışkılamanın sürekli olarak artıyor olması da kedilerde ishali gösteren durumlardan bir tanesidir. Çoğu zaman stres ya da beslenme gibi basit sebebe bağlı olabilirken bazı durumlarsa virüs ya da hayati bir hastalıktan dolayı da görülmektedir. Can dostlarımızda eğer ishal görülüyorsa mutlaka veteriner hekime danışmalısınız. Kedi dostlarımızda görülen ishalin ana sebebini belirleyebilmek için iyi gözlemleme şarttır. Kedilerde görülen bağışıklık eksikliği testler ile ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemindeki düşüklüğün teşhisi için muayene, röntgen, biyopsi ya da kan sayımı tetkiki yapmak veteriner hekiminize bağlıdır.
Kedilerde İshal Sebepleri
Kedi dostlarımızda özellikle çoğu zaman beslenme ile ilgili nedenlerden dolayı ishal görülebilir. Alıştığı bir mamanın direkt değiştirilmesi, çiğ etten onlara ikram etmek, bozuk gıda ya da süt gibi besinler ishal yapabilir. Kedi dostlarımızda strese bağlı olan sebeplerden dolayı da ishal görülebilmektedir. Can dostlarımız çok hassastır. Alıştığı bir ortam doğrultusunda bu ortamın değişiyor olması, bakımlarına dikkat edilmemesi ya da eve gelen yeni bir evcil hayvan kedi dostlarımızın ishal olmasına sebep verebilir. Elbette sıradaki ishal sebebi de parazitler olacaktır. Özellikle de sokaklarda yaşayan küçük yavru kedi dostlarımızda bağırsak parazitleri görülebilir. Bu bağırsak parazitleri doğrultusunda ishal ya da karın şişkinliği sık bir şekilde görülmektedir. Mide ya da bağırsak tümörleri ya da kansere bağlı sebepler doğrultusunda ishal görülebileceği gibi organ yetmezliğine bağlı sebepler ile ishal görülebilir. Ayrıca karaciğer ya da pankreas hastalıkları da ishal yapabilir. Kronik iltihaplı hastalıklar ya da bir ilacın yutulması, virüs hastalıkları ve bağırsak üzerinde görülebilen bazı bakteriler kedilerin ishal olmasındaki ana sebeplerden bazılarıdır.
Kedim İshal Oldu. Tedavi Yöntemi Nedir?
Özellikle de kedi dostlarımızda ishal durumu yirmi dört saatten çok daha fazla sürüyorsa ya da dışkıda görebildiğiniz bir kan varsa mutlaka hızlı bir şekilde en yakın veteriner hekime danışmalısınız. Kedi dostlarımızın mamasının değiştirilip onları huzursuz eden tüm stres etkisi ortadan kalkmalıdır. Ayrıca vücut susuz kalması neticesinde daha fazla hastalanma görülebilir. Bu sebepten dolayı bol bol su içmeleri önemlidir. Ayrıca veteriner hekime danışmadan asla bir ilaç ya da benzeri tedavi yöntemi uygulanmamalıdır.