Anasayfa

 Kedilerde Öksürük Sebepleri - Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıpkı biz insanlar gibi kedi dostlarımız da öksürebilmektedir. FAkat insanlarda bazı durumlarda bu durum cidid hususlar yaratmazken kedi dostlarımızda öksürük ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. Kedi dostlarımızda öksürmenin genel olarak solunum ya da dolaşım sistemindeki hastalıklardan kaynaklandığını belirtmemiz gerekiyor. Solunum sistemi üzerindeki salgıları önleyen bir koruyucu mekanizma olan öksürük, bunun yanında yabancı bir maddenin vücut içerisinde yer edinmeye çalışmasını da engellemektedir. Bu uyarı işareti birçok solunum yolu hastalığının erkenden teşhis edilmesini sağlamaktadır.

Vücut içerisinde en güçlü reflekslerden birisi olan öksürük durumu, kedi dostlarımızda istemsiz ve otomatik şekilde ortaya çıkmaktadır. SOlunum yollarının açık tutulması adına ve yabancı maddelerin atılabilmesi öksürük refleksini ortaya çıkardır. Özellikle de öksürük, solunum yolu üzerindeki tıkanlıklığı ya da sıkıntıya karşı vücudun göstermiş olduğu bir direnç olarak da belirtilmektedir.

Kedilerde Islak ve Kuru Öksürük

Veteriner hekimlerimiz, fiziksel muayene sırasında ve testler içerisinde kedi dostlarımızın öksürüğünün ana sebebini teşhis ederken, kedilere bakan kişiler ise öksürüğün ana sebebini anlayabilmek adına birkaç ipucuna ihtiyaç dumaktadır. Bu ipucu da özellikle de ıslak ya da kuru öksürük arasındaki farktan oluşmaktadır. Islak öksürükler, enfeksyona karşı tepki olarak görülmüş, solunum yollarında sık sık üretilen kalın mukus olan balgamı ortaya çıkarmaktadır. Artan balgam üretimi durumunda ise vücudun; virüsleri, bakterileri hastalıklara karşı savaşan hücreleri ve diğer hususları akciğerden temizlemesine yardımcı olmaktadır. Kedi dostlarımızda kuru öksürükler ise fazla balgam çıkarmamaktadır. Tipik olarak ele alacaksak astım, solunan yabancı cisimler ve kanser gibi durumlar ile bağlantılı olabilir. Bu iyi ayrım çok fazla kuvvetli olmasa da veteriner hekiminizi bir tanıya yönlendirebilme adına kedinizi düzenli gözlemlemenizi sağlar.

Kedilerde Öksürük Sebepleri

Özellikle de hırıltılı bir öksürüğe sebep olabilecek en öne çıkan durum astımdır. Kedi dostlarımızın cinsine göre farklılık gösterse de farklı sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Astım hastalığı yaşayan bir kedi dostumuzun solunumu yavaş olabilir. 

Ayrıca alerjik reaksiyonlardan dolayı da kedi dostlarımızda öksürme görülebilir. Alerjik öksürük olup olmadığını tespit etmek bizler için çok zordur. Bu ayrımı yapabilecek en iyi kişi veteriner hekimdir.

Akciğerlerde mantar enfeksiyonu, kalp kurdu akciğer kanseri, kalp hastalıkları gibi belirtiler de öksürük sebepleri arasında yer alır. Eğer kedinizde öksürük duyuyorsanız derhal veteriner hekiminze danışmanız gereklidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X